Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вниманието на света е приковано към утрешната корейска среща на върха

2 коментара
Вниманието на света е приковано към утрешната корейска среща на върха

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще премине военната демаркационна линия, разделяща двете Кореи, в 9.30 ч. местно време (00.30 ч. по Гринуич) в петък, за да се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин. Очакванията за тази среща са една от основните теми в световните медии в четвъртък.

По данни на организаторите, в пресцентъра в град Коян, близо до междукорейската граница, са пристигнали около три хиляди журналисти от цял свят. Най-много са специалните кореспонденти на японски медии.

 

Дневният ред на срещата

 

В севернокорейската делегация е включена сестрата на Ким - Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан. Делегацията ще присъства на официалната церемония по посрещането в 9.40 ч., съобщи началникът на президентския кабинет в Сеул.


Първите разговори на историческата междукорейска среща на върха ще започнат в 10.30 ч., след като Ким се подпише в книга за гости и участва в протоколни снимки.

По-късно двамата лидери ще засадят бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война. След това се очаква да бъде подписано и оповестено сегашното споразумение.

В 18.30 ч. Ким и Мун ще присъстват на банкет, последван от церемония по изпращането.

Администрацията на южнокорейския президент направи в четвъртък последната генерална репетиция преди предстоящите преговори, съобщи президентският говорител. "В ролите на двамата лидери бяха специални актьори, което ни даде възможност репетицията да премине максимално близо до истинската среща на високо равнище", посочи говорителят.

Животът в цяла Южна Корея ще замре, за да може хората да гледат и да попият всичко от историческата среща, предаде Ройтерс.

В столицата Сеул пред сградата на кметството ще бъде поставен огромен телевизионен екран, а целият площад отпред ще бъде украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Учебните занятия в училищата ще бъдат отменени, за да може учащите да наблюдават събитията на живо.

Южнокорейците ще може да видят как за пръв път севернокорейски лидер минава границата и идва на посещение. "Нашите деца ще може да получат образование за обединението на живо като гледат в реално време как лидерите на Южна и Северна Корея се здрависват", каза зам.-директорът на основно училище от южния град Куанджу. Киносалон в града ще излъчва срещата на живо, а желаещите ще могат да гледат безплатно.

Особености на медийното отразяване

Трето поколение автократ, Ким Чен-ун ще бъде на неизследвана територия, когато в петък премине, може би пеша, към южната част на демилитаризираната зона, разделяща двете съперничещи си Кореи, и приветства южнокорейския президент Мун Дже-ин, пише Асошиейтед прес.

Камерите на едни от най-агресивните медии на планетата ще излъчват на живо кадри с човека, свикнал да контролира всеки аспект от публичното си присъствие и тези кадри ще стигнат до домовете на хората и телефоните на милиони по целия свят, макар че още не е ясно дали в Северна Корея ще ги видят веднага.

Но докато Ким маневрира из това минно поле (образно казано, разбира се, защото той няма да мине през тази част на демилитаризираната зона) за първата в историята лидерска среща на върха между двете държави съперници, той всъщност може да намери своеобразен съюзник в лицето на Мун.

Въпреки съобщението, че някои части от срещата ще бъдат излъчвани пряко и че може да има съвместна пресконференция, Мун изглежда възнамерява да пази спокойствието на севернокорейския лидер и да държи агресивните местни медии на безопасно разстояние, докато води тази среща. Целта е тя да отдалечи двете Кореи, които миналата година сякаш бяха пред прага на война, и да постигне сериозен ангажимент, за който либералният Мун винаги е мечтал.

 

Информацията, която светът ще получава, вероятно ще бъде строго контролирана: с изключение на група репортери, чийто достъп може да е силно ограничен, журналистите ще бъдат изолирани в медиен център, достатъчно далече от силно охранявания Панмичжон - граничното село, където ще се състои срещата на върха.

 

Обединена Корея? Лидерите на двете страни имат различна визия по въпроса

Обединението е идея, която вълнува повечето корейци в Севера и Юга. За някои, особено младите хора в Юга, това може би не е неотложен проблем. Никой не мисли особено за подробности като това колко ще струва, какви са рисковете и какво конкретно ще спечелят двете страни, освен ако не е учен, политик или активист.

Но когато севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещнат утре, изгледите за обединение, макар и само абстрактни, ще придобият особено важно значение.

Могат ли разполагащият с ядрени оръжия Север на Ким и кейпоп капитализмът в Юга на Мун да се обединят в Една Корея? Двамата лидери сядат на масата за преговори с различни визии как ще изглежда тя. И то много различни, отбелязва Асошиетед прес.

Демократична федерална република Корьо

След като не успява да превземе Юга със сила през 50-те, основателят и "вечен председател" Ким Ир-сен обявява през 80-те план как трябва да изглежда обединена Корея.

Той я нарича Демократична федерална република Корьо. Корьо е средновековно корейско кралство, откъдето произлиза и думата Корея.

Планът на Ким предвижда споразумение от рода на това, което Хонконг има с Китай - обединена страна с две отделни системи на управление.

Съгласно този план Северът и Югът ще зачитат взаимно идеологиите си, социалните системи и автономията. Двете страни ще имат еднакъв брой представители във върховно национално събрание с равни права и отговорности. В събранието ще има и представители на живеещите зад граница корейци и постоянен комитет, който ще ръководи държавните дела.

Ким изтъква необходимостта тази нова федерация да остане неутрална и независима, като най-вече избягва да влиза във военни съюзи.

Не е изненадващо, че това изглежда като днешна Северна Корея с нейното Върховно народно събрание, партийните Политбюро и Централен комитет, контролиращи всекидневните политики. Дори името ѝ напомня това на Севера, който официално се нарича Корейска народнодемократична република.


Равен брой места в събранието ще е изгодна сделка за Севера, чието население се равнява на половината южнокорейско. Включването на живеещите в чужбина корейци ще засили това предимство още повече, тъй като по исторически причини те са поне на думи предани на Пхенян, не на Сеул.

Тъй като толкова много дяволи се крият в детайлите, големият план на Ким така и не набира голяма популярност.

Корейска общност и нещо повече

Предложението от три стъпки на Южна Корея е също толкова предвидимо: нейната система да властна на целия Корейски полуостров.

Най-големият приоритет според южнокорейското министерство на обединението е да се изградят устойчиви отношения и да се уреди въпросът със севернокорейската програма за разработване на ядрени оръжия.

Сеул иска да замени нестабилното примирие, което слага край на бойните действия в Корейската война (1950-53 г.) с постоянен мирен договор - цел, която си е поставил и Пхенян.

 

Тази стъпка може да получи подкрепа утре - темата със сигурност ще бъде повдигната тогава, а вероятно и на срещата на върха между Ким и президента Доналд Тръмп през май или началото на юни.

Южна Корея иска да изгради доверие и сътрудничество до степен, в която бъде постигнат нещо като национален консенсус. След преходен период на общност от две нации следващата стъпка ще бъде създаването на единен пазар на Корейския полуостров "за създаване на двигатели на растеж и на междукорейска икономическа общност на съвместно съществуване и общо благополучие".

"Ние ще изградим нов икономически ред, който ще донесе мир и благоденствие на Корейския полуостров и в Североизточна Азия", заключава министерството.

Основните елементи от този план бяха оповестени през септември 1989 г. от тогавашния южнокорейски президент Ро Де-у.

Следващите правителства на Юга очаквано се придържат към принципа за постепенен мирен напредък, преценявайки доколко да бъдат готови да си взаимодействат с Пхенян в зависимост от това доколко той е уязвим или враждебно настроен.

В дългосрочен план обаче в него няма клауза за една държава две системи.

Сеул смята, че в крайна сметка системата на Северна Корея трябва да изчезне.

 

Как може да изглежда ядрена сделка със Северна Корея?

През по-голяма част от последните няколко десетилетия мощни високоговорители на южнокорейската граница бълваха пропаганда срещу намиращите се наблизо севернокорейци - всичко от корейски поп до новини за броя на колите в благоденстващия Юг. В понеделник те спряха и това бе най-новата стъпка в дипломатически танц с високи залози, пише в анализ по темата Ройтерс.

Бавно и с трудни преговори Вашингтон и двете Кореи скицират сделка, за да избегнат все по-неизбежната война, от която се страхуваха и двете страни. Остава под въпрос колко успешна ще е срещата и дали Ким наистина се отказва от ядрената си програма. Режимът на Ким е яростно параноичен спрямо външния свят и дълго е вярвал, че само военната сила - включително ядрена - наистина ще го предпази от външни опасности. Напредъкът, който постигна неотдавна, сериозно разтревожи Съединените щати, създавайки заплахи за военни действия - и само титаничното и забележително прозорливо усилие от страна на Сеул запази дипломацията жива. Сега тя може да даде плод.

 

В събота Пхенян обяви, че вече няма нужда от опити с ядрени или междуконтинентални балистични ракети, защото е достигнал целите си за създаване на оръжия. Американски служители и експерти не мислят, че Северът вече може да удари американската територия, но подозират, че притесненията на Ким от потенциална американска акция са го подтикнали да промени позицията си. Северна Корея вече има възможността да опустоши непосредствените си съседи и това може би за нея е достатъчно. Другата възможност е режимът само да печели време.

Дори и пауза по време на ескалация би била дипломатическа победа. През януари се очакваше, че Пхенян ще използва Зимните олимпийски игри, за да засили напрежението, може би чрез провеждането на нови изпитания на оръжия или чрез кибератака. През последната година - когато бяха извършени много ядрени и ракетни опити, а в Малайзия беше убит полубратът на Ким Чен-ун, ескалацията изглеждаше неудържима. От януари насетне обаче правителството на южнокорейския президент Мун Дже-ин използва първо Олимпийските игри, а после и обещанието за бъдещи срещи, за да насърчи несложен, но продължаващ диалог. Оттогава Северна Корея не е провела и едно изпитание.

Срещата утре в демилитаризираната зона между Ким и Мун ще бъде ключов предвестник на среща между САЩ и КНДР, която може да се състои другаде - включително в Монголия или Швейцария. Това ще бъде първата среща между двамата и едва третата между лидери на Севера и Юга от примирието, сложило край на Корейската война, през 1953 г.

Превръщането на това временно примирие в по-официално мирно споразумение е една от дългосрочните цели на правителството на Мун. То трябва да убеди Пхенян, че нито Вашингтон, нито Сеул имат краткосрочни или дългосрочни амбиции да свалят династията Ким. Това е една от причините защо изключването на високоговорителите - което открито поощряваше севернокорейските войници да дезертират - е толкова важно. В крайна сметка, всичко, което кара Ким да смята, че жестокия му диктаторски режим е в безопасност, може да помогне за постигането на мир, дори да обърква и да тревожи хората. Някои теми обаче почти сигурно няма да бъдат обсъждани - в частност изтеглянето на американските войски от Южна Корея.

Всички страни продължават да са на съвсем различни мнения, пише по-нататък Ройтерс. Казват, че Тръмп, когато бе на посещение миналата година в Сеул, предложил Южна Корея да се откаже от амбицията си за обединение като начин да се успокои Пхенян. Засега и двете Кореи остават решени да постигнат това, макар че малцина вярват, че която и да е от тях ще обмисли компромисите, необходими, за да уеднаквят своите несъвместими политически системи.

Една обединена Корея няма да е приемлива и за Китай, единственият договорен съюзник на КНДР и ключова страна в справянето със ситуацията на полуострова.

Някога тайните дипломатически канали сега стават видими. Миналата седмица Тръмп разкри, че директорът на ЦРУ и кандидат за държавен секретар Майк Помпейо тайно е бил в Пхенян по-рано този месец, за да подготви срещата с Ким. Американски служители казаха, че посещението, организирано от ръководителя на южнокорейското разузнаване и неговия севернокорейски колега, е целяло да се прецени дали Ким е готов да участва в сериозни преговори за отказ от ядрените оръжия.

Повечето американски анализатори смятат, че това все още е малко вероятно. Само няколко държави са се отказвали доброволно от своите ядрени програми и други оръжия за масово унищожение: Южна Африка, Ирак, Либия и постсъветска Украйна, която подписа с посредничеството на Великобритания и САЩ договор за връщане на Русия на оръжията, разположени на нейна територия. От тези страни Ирак и Либия се оказаха със свалени по военен път от САЩ правителства, докато Украйна е все по-заплашвана и атакувана от Москва. Американски служители казват, че искат да видят значително унищожаване на севернокорейските ядрени съоръжения, за да предложат значително вдигане на санкциите.

 

Все пак Вашингтон може да се задоволи със спиране на изпитанията и разработване на оръжия, отклонявайки заплахата за американската територия. Южна Корея - която вече в обсега на севернокорейската конвенционална артилерия, която според американските анализатори, може да убие десетки хиляди за часове - вероятно би приела такава сделка.

 

Япония, която също в обсега на Севера, е много по-предпазлива. Това беше и главна тема в срещите между Тръмп и премиера Шиндзо Абе миналата седмица. Токио осъзнава, че не може да наложи вето на съвместните дипломатически усилия на Южна Корея и САЩ, една от причините сега да търси собствен директен диалог с Пхенян. Никоя страна не вярва на другата. Тези преговори са положителна крачка и правят непосредствената война доста по-малко вероятна. Ако се провалят обаче - което остава напълно възможно - резултатът може да е катастрофален.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Real ''Mickey''
    #2

    Какво ще стане на утрешната корейска среща на върха, НЕ ЗНАЕМ. Но поне това ЧЕ ЩЕ Я ИМА е положителна крача и ЕДИНСТВЕНО БЛАГОДАРЕНИЕ САМО НА ТРЪМП. Иначе на комедиантите "експерти" писали по-долу ще кажа: АналЛизите им за "обединение" на двете Кореи, са глупост. Нито е възможно, НИТО НЯКОЙ ГО ОБСЪЖДА!!! Най-положителния ВЪЗМОЖЕН ИЗХОД за Северна Корея е, да поеме пътя на Китай. Евтина работна ръка, и богата КомПартия. Ама за да стане това Кимчо много трябва да отстъпи пред Тръмп. Иначе не моркова ще получи - а тоягата!

  2. Горскио
    #1

    Ако бях на мястото на севернокорееца бих предложил на южняците да се обединим, при условие, че няма да се откажем от ядрените оръжия/ В замяна ще се оттегля от политиката и ще се съглася южнокорейците да предложат временен държавен глава до провеждането на избори

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.