Внос на българи и ин витро ще преборят демографската криза

Внос на българи и ин витро ще преборят демографската криза
Според министъра без портфейл Божидар Димитров отрицателните демографски тенденции могат да бъдат преборени с внос на българи и финансирането от страна на държавата на повече ин витро процедури. Повод за разсъжденията му около вноса на българи са законовите промени, които улесняват получаването на българско гражданство.

“Демографската ножица или отрицателната разлика ще бъде ликвидирана в рамките на една година дори по този метод - внос на българи. При това големи, израснали, със средно и висше образование“, заяви Димитров в сряда пред Нова телевизия.

Той описа ползите от вноса на българи така: “Първо, разбира се, да използваме огромния ресурс и демографски, и финансов, и интелектуален, ако щете, на този огромен брой българи, които живеят по света и които нямат българско гражданство, около 2.5-3 милиона души. България е използвала този ресурс в миналото, частично го използва и сега“.

Димитров си послужи и с конкретен пример: “Искам да ви кажа, че двама министър-председатели всъщност бяха външни българи - и Симеон Сакскобургготски, и Сергей Станишев, те нямаха българско гражданство до средата на 70-те години. Сега, дали е било полезно тяхното използване ще реши историята, още е рано, но просто го показвам като пример“.

“Но е хубаво и естественият метод да пробваме“, допълни Димитров.

“За съжаление ресурсът, както се казва, младият ресурс в по-голямата част е в чужбина и ние там статистика не можем да водим - колко българчета се раждат и дали израстват като българчета, макар че около 135 училища поддържаме там“, каза министърът.

Той посочи, че методът ин витро “е друг един голям резерв“. “Той се използва в много страни именно с тази цел. Статистиката сочи, че 270 000 двойки не могат да имат деца по естествен път, но по ин витро могат. За съжаление ние годишно плащаме за 4-5 хиляди опита, от които една трета само са успешни.

Трябва да се повтаря и потретва. Много е скъпо, 5000 лв. един опит. Но пък се раждат по 2-3 деца. Според мен трябва да направим така, че методът да поевтинее и всички двойки да опитат в рамките на 2-3 години поне по един път“, каза още Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България