Внос на компресиран и втечнен газ от Иран обсъди министър Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова и заместник- председателя на Иранската  палата на търговията Фархад Шариф.

Възможни в краткосрочен план доставки на компресиран природен газ от Иран до грузинското пристанище Поти и оттам през Черно море до бъдещия газоразпределителен център в България, са обсъдили енергийният министър Теменужка Петкова и заместник- председателя на Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и селското стопанство Фархад Шариф на среща в петък в българското ведомство.

В дългосрочен план доставките могат да се правят чрез терминали за регазификация на втечнен газ (LNG) или чрез новоизградени газопроводи, съобщиха от пресцентъра на министерството. В тази връзка министър Петкова е представила актуалния статус на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните държави, както и перспективите за участие на нашата страна в проекта за изграждане на LNG терминал край Александруполис.

"Този проект е много важна възможност за нас, защото ще ни осигури възможност за реална диверсификация на източниците на природен газ“, заявила министър Петкова.

За момента най-голям потенциал съществува в LNG доставките, смята Фархад Шариф. По неговото мнение, в по-далечно бъдеще е възможно в нашата страна да се изгради мини LNG комплекс, чрез който да се доставя природен газ както за България, така и за Европа.

България и Иран ще възстановят работата на работните групи по енергетика и природен газ в рамките на Смесената междуправителствена комисия. През следващите четири месеца предстои обновяването на техния състав и провеждане на заседания в София, допълниха от министерството на енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес