Внос на муфлони цели подобряване рекорда на Тодор Живков за ловен трофей

Внос на муфлони цели подобряване рекорда на Тодор Живков за ловен трофей
Държавното ловно стопанство "Женда" край Кърджали е внесло от ЕС муфлони, за да подобри националния рекорд на Тодор Живков за ловен трофей. През 1986 г. бившият комунистически ръководител на България е отстрелял животно, чиито рога са били близо 1 метър. Трофеят е оценен с 241 точки по формулата на Международния съвет по лова и досега този рекорд не е постигнат.

За да бъде подобрен резултатът, в Кърджали пристигнаха 64 чешки муфлона на възраст от 1 до 3 години и вече са разселени в Женда и Болярци. Директорът на стопанството Фикри Рамаданов каза пред БНР, че целта е да се поднови популацията на муслоновите стада в района.

Той се надява през следващите години да бъде подобрен и националният трофеен рекорд. В момента в двете ловни стопанства живеят над 400 муфлона потомци на внесената преди 30 години от Чехия дива овца. Рогата на възрастните животни достигат 1 метър и са сред петте най-добри трофеи в страната. Цената на подобен екземпляр е над 6 хил. евро.

Заради внушителните си размери те са печелили златни медали на ловни изложения.

Настоящият президент Георги Първанов също е запален ловец. Напоследък той се прочу с убийството на особено ценен див козел по време на посещението си в Узбекистан. Животното обаче се оказа защитено от Червената книга.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?