Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Внос от 3000 т свинско задържа цените на месото

0 коментара

Министерският съвет разреши внос на 3000 т замразеното обезкостено свинско месо за преработка с мито 150 евро на тон, съобщи правителствената информационна служба. Сделките трябва да се осъществят до края на годината.

Решението е продиктувано от ситуацията на пазара на свинско месо, свързана с увеличаването на цените. Целта е и предотвратяването на евентуален недостиг на свинско месо за преработка в края на годината, когато консумацията му значително се повишава.

Тази година свинско сме внасяли основно през месец юли в рамките на преференциалната квота за внос от ЕС в размер на 9000 т. Тя е изчерпана за няколко дни. Прилаганата на общо основание ставка на митото от 40 на сто, но не по-малко от 622 евро е протекционистична за местното производство на този вид месо и прави вносът му неатрактивен.

От началото на година до края на септември са внесени 16 793 т свинско. От тях 13 495 т са замразено, а 3299 т - осолено месо. В сравнение със същия период на миналата година количествата са със 7,1 процента по-ниски, заради по-ограничените възможности за внос на преференциални мита през 2004 г. Причина за спада е и нарастването на цените на международните пазари. Най-много свинско месо е внесено от Дания, от Полша, от Бразилия, от Франция и от Испания.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.