Вноса на туркменски газ обсъди Трайков в Ашхабад

Възможностите за доставка на туркменски природен газ за България и за ЕС е обсъдил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на срещи в Ашхабад с вицепремиера на Туркменистан Баймурад Ходжамухамедов и с министъра на нефтената и газовата промишленост и минералните ресурси Байрамгелди Недиров. Това съобщиха от ведомството му в четвъртък.

Трайков се включи в Международния газов конгрес, на който присъства и еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, според когото е необходимо построяването на Транскаспийския газопровод и Москва не е изказала възражения срещу това.

Според Трайков партньорство между София и Ашхабад е част от концепцията за утвърждаването на страната ни като транзитен център на енергоресурси от Азия и Каспийския регион към европейските и световни пазари.

Туркменистан разполага със значителни природни ресурси, с доказани резерви от 600 млн. барела суров петрол и е най-големият производител на природен газ в Централна Азия с доказани обеми от 3000 млрд. куб. м суровина, допълват от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Ведомството припомня, че отскоро Туркменистан започна преразглеждане на политиката си за продажбите и транзитирането на природен газ, като се ориентира към диверсификация на експорта си, търсейки търси нови пазари и чуждестранни инвеститори, сред които европейските страни, Иран и Пакистан.

Търговските връзки между България и Туркменистан са ограничени, като основната причина за това са трудните комуникации, липсата на информация относно възможностите за бизнес на този пазар, острата конкуренция от съседни страни за стоките от нашата експортна листа и други. Министър Трайков договори с двамата министри провеждането на първата сесия на междуправителствената българо-туркменска комисия през втората половина на 2010 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?