Вносът на дизел спада 6 пъти, а на масла - над 60 пъти

Вносът на дизел спада 6 пъти, а на масла - над 60 пъти

Затегнатите проверки на агенция "Митници" съвместно с данъчните и полицията по митнически пунктове и данъчни складове са довели до драстичен спад във вноса на течни горива и базисни масла, което позволява да се очертае сивият дял в този търговски сегмент. А той е огромен, като при вноса на базисни масла достига 98-99%, или на практика всички вносители играят в него. Тези изводи са се наложили, след като бе направен предварителен анализ на сектора, изготвен от митниците и данъчните.

Резултати от анализа огласиха в събота министърът на финансите Симеон Дянков, директорът на митниците Ваньо Танов и директорът на дирекция "Управление на риска" в Националната агенция за приходите (НАП) Николай Петков. Затягането на контрола над митниците и данъчните складове бе една от първите мерки, които разпореди министър Дянков, за да се повиши събираемостта на митническите приходи. Когато разпореди мярката, Дянков допусна, че митниците имат големи възможности да повишат приходите си, което обаче ще изисква непрекъснат контрол за нерегламентиран стоков внос.

Само за периода 20-26 август спадът на вноса на дизелово гориво е 6 пъти спрямо същата седмица на предния месец. Това значи, че сивият дял в този внос е около 85%. През същата седмица вносът на бензини е спаднал с 40%. Очевидно играчите изчакват да затихнат проверките, за да се върнат. Дотогава обаче наличните количества горива ще се изчерпят и вносителите или ще заиграят по правилата, или ще се подменят с коректни, прогнозират от финансовото министерство. Според министър Дянков това е целта - да се вкарат повече приходи в хазната.

Анализът сочи и друг любопитен, но не неочакван факт - за тази година продажбите на алкохол в страната са намалели с 37%, при условие, че няма никакви данни в България потреблението на алкохол да е намаляло. Това означава, че поне върху една трета от произведеното количество алкохол не се плаща акциз.

За рязък спад в купуването на бандероли за алкохол предупреди още преди година и половина бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев, който се опита да обърне внимание на тогавашната управляваща коалиция за системните проблеми в работата на митниците. Многократно неправителствени организации сигнализираха за играта с фалшивите бандероли и за политическия чадър, който е разпънат над големите алкохолни производители.

Като мярка за изсветляване на сивия сектор се предвижда данъчните складове за алкохол да бъдат следени на входа и изхода.

При другата "чувствителна" акцизна стока - цигарите, проверките са открили също любопитни, но не непознати факти - например регистриран прекалено голям износ на цигари, за които не е сигурно, че са напуснали страната. Такъв нереалистичен износ е бил осъществен за Дубай, съобщи Ваньо Танов. Според него заради извънредно краткия срок, даден за реализиция на продукцията със стари бандероли, държавата ще се принуди да връща около 130 млн. лв. акциз върху нереализирана и унищожена продукция.

Споделяне

Още от Бизнес