Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вносът на пилешко от Турция и Румания спрян заради птичия грип

6 коментара
Вносът на пилешко от Турция и Румания спрян заради птичия грип

Заповед за ограничаване на вноса на живи птици и птичи продукти от Турция и Румъния подписа в понеделник министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Пред журналисти той каза, че главна дирекция САНКО на Европейската комисия, която отговаря за ветеринарните въпроси, е потвърдила наличието на птичи грип в южната ни съседка. За Румъния, където през уикенда бяха открити шест трупа на мъртви птици в делтата на река Дунав, а днес стана ясно, че са над 30, все още няма официална информация, че става въпрос за смъртоносния вирус H5N1. Въпреки това е забранен вносът и от там.

По изключение ще се допускат само суровини и продукти, които са претърпели термична обработка и такива, добити преди 25 септември 2005 г., съобщиха от земеделското министерство. Кабил забрани и  ловът на пернат дивеч, с изключение на фазани и яребици.  Отстрел на прелетен дивеч с диагностична цел ще се извършва само след писмено разрешение от Националната ветеринарно-медицинска служба.

Земеделските стопани да не допускат домашните птици на паша извън селскостопанските дворове, за да се предотврати контактът им с диви и прелетни птици, апелира министър Кабил. Той съобщи, че се очаква още днес Националната ветеринарна служба да отпечата инструкции за поведение на земеделските стопани. Министърът призова цялото население, особено хората в селата на 4-те рискови района по река Дунав и край Бургас, при най-малки съмнения или регистриране на симптомите на заболяването, при смърт дори на една птица, незабавно да уведомяват местните власти.

По-късно директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев издаде заповед до регионалните служби да следят птицевъдите и пазарите за птици. Започват периодични клинични прегледи на домашни и диви птици за наличие на антитела и вирус, причиняващи заболяването.

Личният багаж на пътниците, които влизат в страната ни от Турция и Румъния, да се проверява за наличие на хранителни продукти от птици, които при откриване да се конфискуват, разпорежда още Байчев.

Седмина турци в болница със съмнение за човешкия вариант на заразата

Седем души са били приети за лечение в Турция заради съмнения, че е възможно да са се заразили с човешкия вариант на болестта птичи грип, съобщи турската осведомителна агенция Ихляс хабер, цитирана от информационния уебсайт Журнал тюрк, предаде БТА.Те са били приети в болница в град Маняс, окръг Балъкесир, като превантивна мярка, тъй като са били в контакт със заразените животни, уточнява агенцията. Те ще бъдат лекувани медикаментозно.  Всички останали работници в птицеферми в района пък ще бъде ваксинирани срещу грип, допълва ИХА.

По думите на началника на дирекцията по здравеопазването в Балъкесир Сюлейман Байсал досега у никой от жителите на окръга не е бил установен тревожен симптом, свързан с болестта, известна като птичи грип. 

Междувременно румънският вестник “Гардианул” информира, че първите птици са умрели още през септември.  Цялата страна е под тревога, след като бяха открити няколко случая на птици, за които се предполага, че са заразени с вируса на птичи грип. Властите предприеха действия едва на 7 октомври, макар че бяха отправени предупреждения за появата на този вирус още на 26 септември, посочва изданието. На тази дата  кметът на Чамурила де Жос - селището, където бяха открити първите три случая, съобщил на властите за намерени мъртви птици.

11 окръга в Руммъния под тревога

Единадесет окръга в Румъния са под тревога заради опасността от разпространение на птичи грип, информира в. Котидианул. Хората избягват да купуват пилешко месо, а в много райони търговията с пилета е забранена. Около 45 000 птици ще бъдат избити, информира Зиарул де Яш.

3,7 млн. лв. са предвидени в Пандемичен план за действие, приет от бълагрското Министерство на здравеопазването миналия петък – 7 октомври, съобщи д-р Ангел

Кунчев, началник отдел "Противоепидемичен контрол" във ведомството. Средствата са предвидени за противовирусни средства, за осигуряване на бърза доставка за ваксина, дооборудване на диагностичните лаборатории, поддържане на съществуващата система, осигуряване на непрекъсната информация за наличие на грип и др.

Предстои планът да бъде съгласуван с други ведомства и до края на месеца да бъде внесен за одобрение от Министерския съвет, добави експертът. Според него обаче Пандемичният план трябва да започне да се изпълнява незабавно, защото няма време да се чака одобрението на Бюджет 2006.

Трите непотвърдени случая от окръг Тулча изпълниха малкия екран с мъртви птици, изгаряни и заравяни, и с журналисти, които са потресени от това, че "хората не мислят за утрешния ден" и ходят по сватби. Ами какво да направят - да анулират сватбите и да сложат траур заради кокошките?, пита в. “Курентул”.

Пусти улици, изплашени хора, кокошки, патици и гъски - задушавани и изгаряни пред погледите на местните, пише в. “Адевърул”, а “Евениментул зилей” допълва, че  всяка намерена мъртва птица предизвиква паника.

Ако слушаш министъра на земеделието Георге Флутур, те обхваща ужас. Министърът на здравеопазването пък Еуджен Николаеску е спокоен и призовава да не правим от мухата слон, пише “Котидианул”. Двамата не могат да се споразумеят има ли или не птичи грип в Румъния. На този фон селяните от Чамурила де Жос излязоха с вили и брадви срещу служителите, за да защитят домашните си птици от избиване, отбелязва изданието.

Пазарът на птиче месо сринат

Резултатът е спад в продажбите на птиче месо на вътрешния пазар, заяви председателят на Съюза на птицевъдите в Румъния Илие Ван, цитиран от агенция Ромпрес. Вероятно и експортът ще бъде засегнат, допълни той, но уточни, че годишният износ не надхвърля количеството от 4000 тона, което е близо два процента от цялата продукция.

Илие Ван каза, че съседните страни - България, Унгария и Полша са взели едностранни мерки за спиране на износа. Фирмите, членуващи в Съюза на птицевъдите в Румъния, обаче не изнасят продукция в тези страни, а основните им партньори са в Холандия, Великобритания и Гърция, обясни той.

Експерти от ЕС и от британска лаборатория се очаква да пристигнат днес в Румъния, за да анализират предполагаемия вирус на птичи грип в страната, предаде Франс прес. Епидемиолог от британска лаборатория, оторизирана от ЕС, и специалист от Бюрото за техническа помощ към ЕС – TAIEX, ще пристигнат в Румъния, за да окажат помощ на санитарните власти.

Министърът на земеделието Георге Флутур подчерта, че Румъния не е включена в списъка на 15-те държави, в които вирусът е бил потвърден, съобщава Медиафакс.

От българския Съюз на ловците и риболовците предлоложиха, че по-вероятно е птиците да са били отровени от препарати за обработка на семена. По думите на председателя на организацията  Христо Михайлов, ако беше смъртоносния птичи грип, умрелите пернати щаха да са многокатно повече.

Урал е географска бариера за прелет на гъски и диви патици, които биха могли да пренесат заразата, допълни Михайлов. Въпреки това всички ловци у нас са предупредени да следят внимателно състоянието на птиците. Ако бъдат забелязани умрели птици или такива с неестествено поведение, те ще бъдат занесени в структурите на Националната ветеринарномедицинска служба, като за целта авджиите са снабдени с лични предпазни средства - полиетиленови ръкавици, маски и пликове, обясни Михайлов.

Възможно е пернатите да са умрели от друг щам, а не смъртоносния H5N1

Съмнение, че птиците в делатата на Дунав са умрели от смъртоносната зараза, изрази и д-р Ангел Кунчев, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в Министерството на здравеопазването. Според него по-вероятно е пернатите да са жертва на друг щам на вируса на птичия грип, но не и от H5N1.

При опасност за заразяване на хора Световната здравна организация ще предостави на хора, които са имали контакт с болни птици, диагностични пакети, както и антивирусни лекарства, обикновените противогрипни ваксини не помагат, посочи пред БТА Емилия Тончева от българското представителство на организация.

Вносът на живи птици и продукти от перушина от Турция заради установените случаи на птичи грип в страната забрани и Европейската комисия. Решението дойде часове след като в понеделник турските власти унищожиха близо 3 хил. птици в  Къзъкса, където в събота бе потвърден първият случай на птичи грип в Турция във ферма за пуйки. Там вече  бяха умъртвени 2000 птици, съобщи днес пред журналисти помощник-областният управител Ресул Челик. Като превантивна мярка е наложена карантина в зона 3 км около засегнатата ферма, близо до Егейско море.

ЕС предложи да изпрати ветеринарни експерти в Турция, за да направят оценка на ситуацията.

Резултатите от проверките, които трябва да установят дали в Турция и Румъния е налице щам H5N1, убил над 60 души в Азия, ще бъдат известни в сряда.  Според първоначални проверки, румънските тестове са отрицателни по отношение на щама.

В аванс обаче вчера Унгария забрани  вноса на живи птици, пилешко месо и птичи продукти от Румъния поради опасения от птичи грип. Преди това Австрия и Полша взеха подобни мерки. Македония също спря временно импорта на пилешко месо от Турция и Румъния и формира спецкомисия за анализ на риска и преложения на мерки за справяне със ситуацията. В Черна гора пък бе изготвен национален план за защита от опасния вирус

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. aramis
  #7

  Вижте пътя на грипа:http://www.recombinomics.com/H5N1_Map_2005_QinghaiL.htmlУдивително съвпада с прелета на някои диви патици.

 2. bylgarin
  #5

  ей тази методиевица и на вас изяде главата

 3. bylgarin
  #4

  де

 4. niki
  #3

  Tova tryabvashe da se napravi oste kogato stana yasno che zarazata e v Rusia. Ama nali v BG vseki se pravi na razbirac hrazni psevdo veterinari i alchni ptice-fermeri kazaha che nyamalo opasnost. Dano da izmrat celite im semeistva!

 5. The wize man
  #2

  ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕМЕ В ЦАЙКНОТ!ДА СЕ ИЗГОТВИ ПЛАН СЪС СТЕПЕНИ НА ЗАЩИТА НА СТРАНАТА ОТ ОПАСНИЯ ВИРУС! ВСИЧКИ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТАЗИ ГОДИНА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ ИЗВЕСТНИТЕ ДО СЕГА ЩАМПИ ГРИП-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ПО ЗАБРАНАТА НА ВНОСА НА ПТИЧЕ МЕСО ОТ ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ,НЯМА КАКВО ДА СЕ ИЗЧАКВА!ВСИЧКИ ДОМАШНИ ПТИЦИ ДА БЪДАТ ЗАТВАРЯНИ В ЗАКРИТИ ПОМЕЩЕНИЯ ОСОБЕННО В ГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ И ТЕЗИ ПРЕЗ КОЙТО ПРЕЛИТАТ ЯТЯТА НА ДИВИТЕ ПАТИЦИ И ДРУГИТЕ ПРЕЛЕТНИ

 6. Жика
  #1

  Каналите с контрабанда пак ще си вървят.Пак ще има дрога и контрабандни стоки от хранителен произход.Само Армията ще оправи работата . Всички митничари в затвора

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.