Вносители на предложението за отмяна на забраната за пушене се оплакаха, че ГЕРБ го бавят

Вносители на предложението за отмяна на забраната за пушене се оплакаха, че ГЕРБ го бавят

Независими народни представители, които внесоха преди повече от месец законодателните промени, отменящи забраната за пушене на закрито, се оплакаха, че управляващите бавят разглеждането им. Думите им бяха подкрепени от представители на ресторантьорския бизнес.

"Рестрикцията беше приета с мотива, че изведнъж от ГЕРБ много се били загрижили за здравето на хората. Пушенето според тях било най-големият проблем за здравето на българите и едва ли не най-сериозният им проблем. И като се забрани паленето на цигари в заведения, родните пушачи щели много бързо да се откажат от този си порок. Да, ама не", коментира независимият депутат и вносител на промените Кирил Гумнеров.

Той цитира директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, че след въвеждането на забраната за пушене на закрито от акциз са събрани 115 млн. лв. повече. Гумнеров пресметна, че това е увеличение с около 8 на сто. "Което, преведено на нормален език, означава, че след въвеждане на забраната българите пушат с 8 процента повече цигари, отколкото преди него", каза Гумнеров.

Забраната си действа, заведенията са на път да фалират, а хората пушат все повече и повече, очерта картината след въвеждането на ограниченията народният представител. "По-ясно доказателство, че забраната не изпълни целите, с които беше наложена, няма и не може да има", каза Гумнеров. Депутатът напомни, че идват избори и допълни, че "новото мото на хората в мрежата" е "Без Бойко можем, без цигари - не".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?