Вноската на БНБ в хазната се сви до 20 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

До 20 млн. лв. се е свила годишната вноска на БНБ в държавния бюджет. Веднъж годишно централната банка прави отчисление към фиска, възлизащо на 75% от превишението на приходите над разходите си. През годините преди и дори след началото на световната финансова криза БНБ превеждаше в бюджета стотици милиони левове, като рекордът беше през 2009 г. - 401 млн. лв.

Средствата са основно от доходността, която получава държавата от управлението на международните валутни резерви на страната. Това се прави от централната банка.

През 2015 г. обаче доходността от резервите е нищожна – 0.01%, става ясно от годишния отчет на БНБ, обявен в четвъртък. В последните години нивата са ниски заради огромната евтина ликвидност на международните пазари и политиката на Европейската централна банка в тази посока. В края на 2015 г. например свръхликвидността в еврозоната нарасна до 661 млрд. евро, посочват от БНБ. През миналата година с близо 11% се понижи и цената на златото в долари, а в евро – с 0.4%.

През 2015 г. валутните резерви на България, които крепят валутния борд, са нараснали с 3.8 млрд. евро и са достигнали 20.3 млрд. евро, сочат данните на БНБ. Увеличението идва основно от поетите от правителството външни заеми и от разплащанията от Европейската комисия. Принос имат и покупките на резервна валута от търговските банки в размер на 1 млрд. евро.

Като валутна структура резервите на България са в евро (91.55%), злато (7.5%), долари (0.7%), сребро (0.24%) и швейцарски франкове (0.01%). 70% от резерва е инвестиран в ценни книжа.

Споделяне

Още от Бизнес