Вносните цигари плавно поскъпват

Вносните цигари плавно поскъпват

Поскъпването на вносните цигари започва да се усеща по-ясно, след като през февруари и март компаниите масово регистрираха по-високи цени. Увеличението на кутиите бе основно в диапазона 10-20 ст. От регистрацията до пускането на пазара на изделията с новите цени обаче минава около месец.

Причината за увеличението е основно повишаването на акциза от Нова година, което се отразява със закъснение заради изчерпването на складовите наличности със стари бандероли.

При българските цигари поскъпването започна много по-рано, като част от повишените цени бяха регистрирани още преди Нова година.

Тенденцията към регистрация на по-високи цени е продължила и през април до началото на май, но тя вече не е толкова масова, става ясно от публичния регистър на цените на цигарите, поддържан от финансовото министерство.

В последните седмици например компанията "Бритиш Американ Табако" е регистрирала увеличение с 20 ст. до 5,60 лв. на марката си 'Dunhill' и с 10 ст. - на 'Vogue Slims'. "Джапан Табако" ще продава 'Winston XS Plus' по 4,90 лв.

Две от марките на "Джей Ти Интернешънъл" – 'LD Silver' и 'LD Blue', пък даже поевтиняват с 10 ст. - от 4,60 лв. на 4,50 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?