Внушителен брой сътрудници на ДС са били шефове на фирми, завлекли с милиони ОББ

Голям брой сътрудници и служители на бившата Държавна сигурност са били в ръководствата на държавни и приватизирани фирми, които са завлекли с невъзвръщаеми кредити Обединена българска банка преди ноември 1997 г.

Това показва проверка на комисията по досиетата за така наречените кредитни милионери. В сряда от комисията публикуваха лицата с принадлежност към ДС, които са управлявали дружества, фалирали или закрити, оставайки зад себе си милиони левове дългове към ОББ.

Според проверката по-известните дружества, които така и не са си върнали кредитите, са "Плама", Плевен, Банка за земеделски кредит, "Лекс" - Ловеч, "Черноморски бряг" АД, заводът за камиони "Мадара", Шумен, "Ванто Трейд Ауто", завод "Динамо" Сливен, завод "Хан Омуртаг" - Шумен и много други.

На осветяване подлежат лица, които са били шефове на дружества, натрупали дългове към банки за повече от 1 милион неденоминирани левове.

Така кредитен милионер се оказа известното от прехода лице - банкерът Атанас Тилев, който е бил в управата на фалиралата през 1997 г. Банка за земеделски кредит (БЗК). Тилев, който от години живее зад граница, а преди да дойде да прави бизнес в България в началото на деветдесетте години също е живял на Запад, се оказа нещатен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб с псевдоним "Зингер". Той е вербуван през 1969 г., но няма данни да е снет от отчет.

За Тилев се говореше усилено, че е свързан с ДС, което днес се потвърждава от данните на комисията по досиетата.

Небезизвестният през деветдесетте години шеф на ловешкото дружество "Лекс" Георги Аврамов не само е бил сътрудник на ДС, но остава свързан със службите и след десети ноември 1989 г.

Нещатен сътрудник на ДС е бил и бизнесменът Пламен Тимев, известен с прякора Ганди. В безконечните му бизнес начинания влиза и участието му в управата на бургаското дружество "Черноморски бряг", което е завлякло с невърнати кредити ОББ.

Споделяне

Още от България