Внушително присъствие на Държавна сигурност в ръководството на БТПП

Агенти на ДС се оказаха предишният и сегашният шеф на организацията, както и председателят на БЧК

Внушително присъствие на Държавна сигурност в ръководството на БТПП

Ръководството на най-старата бизнес организация у нас - Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е пълно със сътрудници и служители на бившата Държавна сигурност. Това показват резултатите от проверката на Комисията по досиетата в организацията. Огласени бяха 22 имена сред 114 проверени, 18 от които са на членове на сегашната управа на организацията. Процентът на сътрудниците на ДС е значително по-висок от средния за подлежащите на проверка по закон лица. Обикновено свързани с бившите тайни служби се оказват една десета от проверените.

 

Сътрудници на ДС се оказаха както предишният председател на УС на БТПП Божидар Божинов, така и сегашният Цветан Симеонов. И докато дългогодишният ръководител на палатата (четири мандата по 4 години) Божинов е бил нещатен агент на ДС, Симеонов е бил на щат към Първо главно управление (разузнаване) на ДС.

 

Тясно свързан с ДС се оказа и председателят на Българския червен кръст (БЧК) и член на УС на БТПП Христо Григоров, известен с активните си медийни присъствия покрай акции на Червения кръст. Той се е водел като секретен сътрудник към Първо главно управление на ДС.

 

Бившият председател на Националното сдружение за "Недвижими имоти" Орлин Владиков е бил щатен служител също към ПГУ на ДС.

 

Членът на УС на БТПП Лъчезар Росенов е в списъка на нещатните сътрудници на ДС. Той е бивш кмет на Добрич, но името му досега не е излизало при проверките на комисията по досиетата на кметовете и членовете на общинските съвети.

 

Щатен служител от ДС е и Радостин Генов, който е председател на Асоциацията на безмитната и ритейл търговия. Той разви голяма медийна активност, когато бяха закрити безмитните магазини по сухоземните граници, доказвайки колко губи държавата от това решение.

 

Известна е принадлежността на бившия директор на НДК Христо Друмев към ДС. Връзката му с бившите тайни служби се огласява пак, защото и той е член на УС на БТПП. В ръководството на организацията е и бившият зам.-министър на външните работи Константин Главанаков, който е бил секретен сътрудник на ДС, както и известната в годините на прехода бизнес дама Радка Стаменова.

 

Агент на ДС под псевдонима "Калина" се оказа и Анна Сендова - съпругата на бившия председател на Народното събрание академик Благовест Сендов. Сендова и в момента е член на УС на БТПП. Въпреки високите постове на съпруга ѝ и по времето на социализма, Анна Сендова е сътрудничила на ДС от 1978 г., когато е регистрирана, и се е водела на отчет до 1989 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България