Водачът на БСП в Русе се отказва от депутатско място

Водачът на листата на "БСП –лява България” в Русе проф. Христо Белоев се отказва от депутатско място.

Водачът на листата на БСП в Русе проф.Христо Белоев, който спечели единственото депутатско място за партията в 19-ти избирателен район, се отказва да влезе в парламента. Това той съобщи в понеделник чрез писмо до медиите, озаглавено "Трудно решение и морален избор", в която обяснява, че предпочита да си остане ректор на Русенския университет.

Според процедурата проф. Белоев може да се откаже официално от депутатското си място само пред Народното събрание, тъй като не е декларирал своето желание в периода, преди ЦИК да обяви окончателно имената на избраните депутати.

При отказ на проф. Белоев в парламента ще влезе Добрин Данев, който беше депутат в предишните два мандата на Народното събрание. С преференции той измести Иван Иванов, който бе втори в листата на БСП в Русе.


Проф. Белоев се мотивира с ангажиментите, които има като ректор на Русенския университет. "Дълго мислих къде ще бъда по-полезен – в парламента или в Русе. Прецених, че с продължаването на активната ми научна дейност и изпълнението на административните ми отговорности като Ректор, с развитието и разширяването на националните и международните ми контакти и поддържането на многобройните ми обществени ангажименти ще бъда безспорно по-полезен за обществото с работата ми в Русенски регион, в нашия град, в нашия Университет. Силно вярвам в смисъла на тази кауза и ще продължавам да давам скромния си принос за по-доброто бъдеще на Русе и региона, както и за техния национален и международен престиж", обяснява проф. Белоев.

В писмото му се изтъква, че не би могъл и не иска да игнорира ангажиментите и задълженията си заради политическата кариера, а определящо значение за крайното му решение има Русенският университет, с който е свързан много тясно от 38 години.

"По време на предизборната кампания, но най-вече след изборите, при мен идваха ръководители на катедри, факултети и филиали на Университета, директори на дирекции, както и много преподаватели, за да споделят безпокойството си от мое отиване в Парламента. Те свързват започналите промените в Университета с мен и сърцато ги подкрепят. Това ме радва, но преди всичко много, изключително много ме задължава. На доверието желая да отговоря с още по-голямо доверие. Всичко това ме убеди да остана в Русе. Ще бъда по-полезен на много повече хора, а това винаги е било основна цел в работата ми като ръководител", се казва още в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Какво очаквате да свърши служебното правителство?