Водачът на френската опозиция призова за извънредно положение преди нови протести

Лоран Вокие

Водачът на най-голямата френска опозиционна партия Лоран Вокие призова днес за въвеждане на извънредно положение преди планирани за събота нови протести на движението "Жълтите жилетки", предаде ДПА.

"Това ще позволи силите за сигурност да бъдат защитени и ще ни даде възможност да защитим онези, които искат да протестират мирно, без да бъдат стават нечии заложници", заяви лидерът на консервативната партия "Републиканците" пред телевизия "Франс 2".

"Това, което не искам, е страната ни да потъне в хаос", добави Вокие дни след като протестите в центъра на Париж прераснаха в продължаващо втора седмица насилие.

Вокие прикани президента Еманюел Макрон да се справи със ситуацията след близо три седмици на протести в цялата страна, подети от опозицията, срещу увеличаването на данъците върху бензина и дизела.

Вчера френският премиер Едуар Филип съобщи, че повишаването на данъците се замразява за шест месеца, през които ще се състоят обещаните по-рано от Макрон консултации.

"Французите не желаят този данък. Отлагането му с шест месеца е безсмислено, той трябва да бъде отменен", подчерта Вокие.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа