Водачът на Хизбула отправи призив за свещен съюз срещу Ислямска държава

Хасан Насралла

Водачът на ливанската шиитска групировка Хизбула Хасан Насралла отправи призив за свещен съюз в Близкия изток за борба срещу "екзистенциалната заплаха" от джихадистката сунитска Ислямска държава, предаде Франс прес.

Той призна за първи път, че Хизбула се сражава навсякъде в Сирия на страната на сирийската армия. "Приканвам всички в Ливан и в района да поемат отговорностите си и да противодействат на заплахата от сунитските екстремистки групи (такфири)", каза Хасан Насралла. Той произнесе реч, предавана на огромен видеоекран в южния ливански град Набатие.

"Битката срещу проекта такфири е екзистенциална битка, която предстои на нашата страна и нашия район. А когато става дума за екзистенциална битка, всичко друго минава на втори план. Днес сме изправени пред небивала заплаха в историята, която застрашава човечеството. Тя не е насочена конкретно към съпротивата на Хизбула в Ливан, срещу конкретна религия, срещу режима в Сирия, правителството в Ирак или някоя група в Йемен. Опасността е надвиснала над всички. Никой не бива да води политика на щрауса и да си зарива главата в пясъка", продължи водачът на Хизбула.

"Нашата битка в Сирия премина през няколко фази. Днес се сражаваме редом с нашите сирийски братя, с армията и народа, с народната съпротива в Дамаск, Алепо, Деир аз Зур, Хасака и Идлиб. Ние присъстваме на много места, присъстваме навсякъде в Сирия, където го изисква битката", подчерта Насралла, който досега е твърдял, че силите му действат само за защита на ливанската граница и шиитските свещени места, отбелязва АФП.

Намесата на Хизбула в Сирия в подкрепа на режима в Дамаск засили религиозните напрежения в Ливан, където живеят 1,1 милион сирийски бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?