Водачът на хунтата в Бирма поиска среща с опозиционния лидер

Водачът на хунтата в Бирма поиска среща с опозиционния лидер

Ръководителят на военното правителство в Бирма генерал Тан Шве се съгласи да се срещне с лидера на опозицията Аун Сан Су Чжи, в случай, че тя се откаже от призивите си към международната общност за налагане на санкции срещу хунтата заради потушените в края на миналата седмица с кръв будистки протести. Това съобщиха медиите в сегашна Мианма, цитирани от Асошиейтед прес в петък.

Освен това Тан Шве призова Аун Сан Су Чжи да спре подстрекателството на жителите на Мианма към метеж и разграбване на страната.

Представител на Националната лига за демокрация, оглавявана от Аун Сан Су Чжи, заяви, че правозащитничката никога не е призовавала към санкции и метежи. Въпреки това членовете на лигата, на които е забранено да се срещат с намиращата се под домашен арест, се надяват, че лидерът им ще се съгласи на преговори с Тан Шве.

Както отбелязва ББС,за пръв път от 15 години генералът проявява намерение да се срещне с представител на опозицията.

Ден по-рано военната хунта в Бирма покани на среща посланика на САЩ в Мианма Шари Вилароса, съобщи представителят на държавния департамент на САЩ Шон Маккормак. Очаква се консултациите с членовете на правителството да се състоят в петък, в административната столица на страната Нейпедо.

Вилароса не е била информирана за темите на разговора.

В четвъртък държавната телевизия в Мианма обяви, че в хода на потушаването на масовите протести са били задържани  2093 души, като арестът им бе определен като законен, защото са нарушили разпореждането да не се събират повече от петима на улицата. По неофициални данни хиляди будистки монаси са били избити, а телата им изхвърлени в джунглата.

Официалната позиция на ООН за случилото се в Бирма ще бъде обявена след като специалният посланик на организацията Ибрахим Гамбари, който все пак разговаря с Тан Шве, се срещне с генералния секретар Бан Ки-мун. Гамбари вече  предупреди, че преговорите му със Шве не бива да бъдат определяни като успешни.

Споделяне

Още от Свят