Водачът на листата на РБ в Перник се отказа от имунитета си

Д-р Валентин Павлов е разследван за причиняване на смъртта на 14-годишно момче

Водачът на кандидат-депутатската листа на Реформаторския блок (РБ) в Перник д-р Валентин Павлов се отказа от имунитета си, след като по-рано във вторник главният прокурор Сотир Цацаров изпрати такова искане до ЦИК.

То бе направено във връзка с разследване на смъртта на 14-годишно момче, което е било оперирано под пълна упойка от Павлов, а след това е починало заради рязко влошаване на състоянието му.

Делото е образувано по сигнал на бащата на детето, в който се казва, че на 14 юни м.г. му е направена операция в софийска стоматологична клиника, след която то така и не излиза от упойка и след приемането му в "Пирогов" е починало.

"Направихме всичко, което трябва, за това дете от поемането му в клиниката, но в крайна сметка това, което не знаехме и което родителите не знаеха, е рядкото генетично заболяване, което се нарича малигнена хипертермия", обяви д-р Павлов на специален брифинг.

По думите му майката на детето е подписала информирано съгласие, "на всички въпроси е отговорено, че детето няма никакви придружаващи заболявания".

"Предварителни изследвания за малигнена хипертермия няма как да бъдат направени. Всички изследвания, които трябва, са направени на детето", каза още Павлов.

Според събраните досега доказателства обаче, той е нарушил редица професионални стандарти - еднолично е решил на детето да бъде поставена пълна упойка и е насрочил операцията без да се консултира с анестезиолог.

"По-конкретно – клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай, че възникне усложнение от някакъв вид. Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки", се казва в съобщението на прокуратурата, разпространено във вторник.

Противно на обясненията от стоматологичната клиника в характеристиката на използваната в случая упойка било посочено, че употребата ѝ би могла да доведе до злокачествена хипертермия. Предупреждавало се още, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.

"От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана, не е била третирана своевременно и качествено", уточняват от държавното обвинение.

Изследването за причините за смъртта заключва още, че в подобни случаи е необходимо в първите 15-20 минути да бъде приложен дантролен натрий, тъй като в противен случай е налице 100% смъртност.

"След като А.И. изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Й. Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца. След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така А.И. не е бил придружен до "Пирогов" с необходимата за това апаратура, за мониториране. Детето е откарано в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на cardiac arrest, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му", допълват разследващите.

Обвинения вече са повдигнати на анестезиолога д-р Филипова, както и на управителя на клиниката д-р В. Павлова, чиито първи имена не се уточняват в съобщението на прокуратурата. Предстои прокуратурата да предяви обвинението на д-р Валентин Павлов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?