Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Водата поскъпва до 10% след Нова година

Расте недоволството, Манолова иска мораториум върху цената в общините с режим на водата

6 коментара
Водата поскъпва до 10% след Нова година

Цената на водата в по-голямата част на страната ще се повиши след Нова година. Исканото увеличение от ВиК операторите е между 0.1% и 9.26%, сочат внесените от част от тях заявления в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Поскъпването е заложено в петгодишните бизнес планове на дружествата, които вече са одобрени от регулатора, но ежегодно подлежат на ревизия, отразяваща инфацията и други фактори.

Ако КЕВР се съгласи с предложенията, в 12 области хората ще плащат над 3 лв. за кубик при загуба на около две трети от питейната вода по тръбите, въпреки милиардните инвестиции в мрежата.

С колко точно ще поскъпне водата ще стане ясно на 23 декември. Решението ще бъде взето на закрито заседание, като увеличението ще бъде съобразено с одобрения бизнес план на ВиК оператора, каза директорът на дирекция "ВиК" в КЕВР Ивайло Касчиев пред журналисти.

Във вторник, в открито заседание КЕВР обсъди исканото увеличаване на цената на водата. От обясненията на Касчиев стана ясно, че ВиК операторите са можели да поискат дори по-голямо увеличение, защото не са калкулирали някои разходи. За пример даде цената на тока на свободния пазар.

Дебатът мина под полицейска охрана, след като пред сградата на регулатора в центъра на столицата се бяха събрали около десетина души на протест. От тях трима бяха допуснати до заседанието на КЕВР, предаде агенция "Фокус". Протест срещу поскъпването на водата имаше и в Самоков, съобщи БНР.

Бившият омбудсман и лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова също участва в заседанието с пряко включване на страницата си във "Фейсбук". Тя призова за налагане на мораториум върху поскъпването на цената на водата в областите, където има режим – Перник, Ловеч, Плевен и Габрово.

Омбудсманът Диана Ковачева също призова да не се пипа цената на водата в Перник. Тя предлага да се обмисли промяна в методиката, така че стойността на услугата да съответства на качеството. Според Ковачева увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани.

Против вдигането на цената на водата се обяви и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Позицията ѝ е, че трябва да се преразгледа увеличаването на цената на ВиК услугите и да се преработи закона, по който работят КЕВР и водните оператори.

Най-голямо е увеличение на цената на водата в Кърджали – 9.26%

Най-голямо поскъпване на водата е предложено в Кърджали с 9.26 на сто.

Най-малко ще се повиши цената на водата в Пловдив - с 0.1%.

В София се планира увеличение с 6.64%. Ако бъде одобрено, кубик ще струва 2.753 лв. с ДДС Така за последните три години цената на водата за софиянци се е покачила с над 50% (от 1.82 лв. през 2017 г. до 2.75 лв. от Нова година), показват сметките на Мая Манолова. Намаляване на загубите на вода по мрежата концесионерът не отчита.

ВиК операторът в Перник иска цената на водата да се увеличи с 3.29 на сто, въпреки режима и загубите по мрежата. По-високи цени искат и водните оператори в Плевен, Ловеч и Габрово, където също има режим на водата.

В Шумен, където също често има проблеми по ВиК мрежата, е заложено увеличение с 3.71 на сто. Ако бъде прието, там ще е най-скъпата вода у нас – по 3.522 лв. за кубик при социална поносимост от 3.795 лв.

След шуменци най-скъпа вода ще плащат жителите на областите Силистра и Добрич – 3.45 лв. за кубик. ВиК операторът в Силистра иска увеличение с 4.27%, а в Добрич - 2.75%, е посочено в доклада на КЕВР. Омбудсманът обаче получава множество сигнали от тези области за чести аварии по мрежата и негодна вода. Добрич например изпълнява европроект за воден цикъл за около 100 млн. лв., но течовете по мрежата не намаляват. В Силистра беше изпълнен ВиК проект през миналия програмен период за десетки милиони левове.

Към момента е ясно единствено, че КЕВР няма да удовлетвори искането за увеличаване на цената на водата в област Разград, защото е над социално поносимата. Предложението на местното ВиК е за цена от 3.65 лв./куб. м при социално поносимата цена от 3.42 лв./куб. М, става ясно от доклада на КЕВР.

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и там няма да се вдигат цените.

Омбусманът: Поскъпването на водата е несправедливо

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева поиска от КЕВР да обмисли промяна в методиката, по която се определят цените на ВиК услугите, така че цената на услугата да съответства на качеството, с което се предлага в отделните региони.

Според нея увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани.

Общественият защитник настоява да се осигури баланс между интересите на потребителите и ВиК операторите - гражданите да плащат в съответствие с качеството на предоставяне на услугата, която получават, а ВиК дружествата да могат да планират и реализират инвестиции за подобряване на мрежата.

"Като омбудсман подкрепям гражданите в исканията им за справедливи цени, съответстващи на изпълнението на задълженията на ВиК операторите, свързани с непрекъснатост и качество на водоснабдяването", пише Ковачева до председателя на КЕВР.

Омбудсманът изисква още КЕВР да публикува сравнителен анализ за качеството на ВиК услугите и сектора за 2018 г., какъвто следва да бъде изготвян ежегодно.

Изправи се.БГ иска мораториум върху покачването на цената на водата

Гражданската платформа "Изправи се.БГ" на бившия обмдусман Мая Манолова настоява регулаторът и правителството да спрат увеличението на цената на водата от 1 януари 2020 г. и да се въведе мораториум върху повишението ѝ в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, които са на воден режим.

С включване на живо във "Фейсбук" от заседанието на КЕВР Манолова призова цената на водата да се обвърже с качеството на ВиК-услугата и на питейната вода.

Манолова настоя КЕВР да публикува и доклада за дейностите на ВиК-дружествата за 2018 г. От него може да се види изпълнението на показателите, загубите по мрежата, качеството на водата, инвестициите и др. икономически параметри, на чиято база да се предприема ново увеличение. Тази информация в момента не е публична.

КЕВР: Хората могат да се обръщат към съда за цената на водата

Началникът на дирекция ВиК в КЕВР Ивайло Касчиев обясни, че цените, определени от КЕВР за водата, са пределни и всеки ВиК оператор може да реши да ги намали, ако иска. Той не каза дали регулаторът ще се съобрази с исканията водата да не поскъпва в областите с режим на питейната течност.

"Където потребителите имат проблеми с качеството на услугата, много е важно да се каже, че те могат да се обръщат към съда. Вече има няколко съдебни решения в различни райони на България, в които съдът е коригирал натрупаните задължения на ВиК услугите за определен период, тъй като е било доказано, че за този период услугата не е отговаряла на нормативните изисквания", препоръча още Касчиев на недоволните от поскъпването.

За Перник той обясни, че в момента заради режима на водата авариите са се увеличили. Това означава, че в момента дружеството има много по-големи разходи за аварийни ремонти, отколкото са предвидени по бизнес план, каза Касчиев.

"За мен е справедливо да бъде обявено официално какво се е случило през 2019 година и защо язовирът е празен. В районите, в които има режим на водоснабдяване, трябва да се обявяват от МРРБ. Към тях се подава текущата информация. Към нас такава информация не се подава", посочи Касчиев.

По повод предложението на омбудсмана цената на водата да е обвързана с качеството на ВиК услугите, Касчиев каза, че и сега е така.

"Само че трябва да изчакаме тригодишен период. Вижте, един бизнес план не се изпълнява толкова лесно. Ако смятате, че е много лесно загубите на вода да бъдат намалени, това няма как да стане от днес за утре. Нужни са страшно много усилия, нужен е проактивен подход. Нужни са години работа, за да се стигне до това подобрение на качеството на услугата. Именно затова в сегашната нормативна уредба е даден този преходен период, в който да се види наистина дали ВиК операторите се придържат към тези резултати, които са предвидени. Ако се види, че те не си изпълняват инвестициите, това да бъде отразено в цената на услугата. Ние следващата година това нещо ще го направим", обеща Касчиев.

Единствено КНСБ подкрепя вдигането

Към момента единствено синдикат "Водоснабдител" в КНСБ подкрепят искането за увеличаване на цените на водата.

"Както добре е известно, нашите хора също са граждани и също потребители. Тоест повишаване на цената е важен въпрос, тъй като в сегашната база на практика е основен източник, а в много случаи и единствен за финансови приходи във ВиК системите и съответно е нормално да подкрепим подобна мярка", каза Евгени Янев, председател на секцията в КНСБ.

Той посочи, че в сектора работят 17 000 души, чиито заплати не са повишавани от години. През следващата година ще направим всичко възможно за 15% минимум увеличаване на работната заплата за работещите във ВиК сектора, каза Янев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Венелин Велев
  #6

  Закъсняла мярка! Трябваше да е от Коледа...

 2. kaloto
  #5

  Ненаядоха се!

 3. асен
  #4

  този мошеник иван иванов и бандата, която пълни гушата на веолия в софия, без никакво подобрение на водоснабдяването.

 4. lz2gkk
  #3

  От вестник "Атака" е, не зная до колко може да му се вярва: "Цената на един кубик вода в пустинята Израел, предоставяна от Mekorot до крайните потребители, се равнява на 1,8 израелски шекела (или 76 български стотинки). За сравнение в България, която е една от най-богатите на водни ресурси дър­жави в световен аспект, цената на един кубик вода, предлагана от монополиста „Софийска вода” е в размер на 1,76 лв. Тоест в пустинята – 76 стотинки, в България – 1,76 лв. за кубик."

 5. join_alex
  #2

  Всяка година увеличение на цените на всичко за клетия българин. Стига вече да плащаме за нечии други грешки и облаги.

 6. бат Ники
  #1

  Аз само да попитам: Признатите разходи на ВиК дружествата, на база подадено количество или на база отчетено потребление се изчисляват? Защото мен не ме кефи да плащам за загуби по трасето и кражби.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.