Водата поскъпва с 4 до 12 на сто за различните региони

Водата поскъпва с 4 до 12 на сто за различните региони

Между 4 и 12 процента поскъпва водата за различните ВиК дружества, заяви във вторник зам.-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Люцкан Далакчиев. Комисията разгледа заявленията на нови цени на водните оператори в Добрич, Търговище и Разград като част от одобряването на предложенията за поскъпване на питейната течност във всички населени места.

Трите дружества са предложили цена над прага на социалната поносимост и затова регулаторът предлага да се въведе двойна тарифа за клиентите.  Така потребителите ще плащат по една цена първите 2,8 куб. м от месечната си консумация, а за количествата над този праг цената ще е по-висока. ще бъде въведена двойна тарифа. Като санитарен минимум е определено количеството от 2.8 кубика вода на месец. След него ще се заплаща по-скъпо. По този начин няма са се декапитализират дружествата

По-ниска е цената на водата в районите, където тя се добива гравитачно и има собствени водоизточници, а по-висока - където снабдяването е помпажно и разходите за електроенергия са високи, поясни Далакчиев. Най-ниска е цената в Петрич и Брацигово, а най-скъпа е водата в Североизточна България.  

В същото време от ВиК дружеството във Враца се оплакаха, че заради спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” губят по 40 хиляди лева месечно и се прогнозира, че през цялата година приходите на оператора ще намалеят с около 500 хил. лв. Атомната централа е най-големият консуматор на ВиК-то.

Споделяне

Още от Бизнес