Водата в Перник започнала да изчезва още през юли

Язовир "Студена", Снимка: БГНЕС

Количеството на водата в яз. "Студена", който снабдява Перник и региона, е започнало да намалява още през юли. Това става ясно от отговор на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до омбудсмана Диана Ковачева, която е поискала информация във връзка с наложения миналата седмица воден режим.

Според КЕВР в периода юли-октомври се наблюдава "трайна тенденция за намаление на наличния воден обем на язовира". Към края на октомври язовирът е бил на критично ниво от малко над 6,4 млн. куб. метра при общ обем от над 25 млн. куб. метра. Въпреки това режим бе наложен едва миналата седмица, а преди местните избори в края на миналия месец никой не говореше за предстоящата криза.

В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че именно бездействието на предишното управление на общината от ГЕРБ е довело до загуба на изборите. Местният вот бе спечелен от БСП.

"В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите", бе коментарът на Борисов. Той допълни, че бившата кметица Вяра Церовска не можела да защитава проектите си. Въпреки това тя бе подкрепена за втори мандат от ГЕРБ.

Местното ВиК дружество, чийто началник Иван Витанов бе уволнен миналата седмица е управлявано лошо, става ясно от писмото на КЕВР. Бизнес-планът му е одобрен от комисията, но не е изпълнен. След проверка КЕВР е отчела пълно неизпълнение по показателя загубаи на вода. ВиК е планирало да ги намали до 68,3%, но нивата им са останали 75,1%. Едновременно с това се отчита и по-ниско изпълнение на предвидените инвестиции. При планирани 441 хил. лв. за 2017 г. са инвестирани 243 хил. лв. 

Споделяне

Още по темата

Още от България