Водата в София става 1.05 лв. за кубик от май

Водата в София става 1.05 лв. за кубик от май

Цената на водата за столичани ще скочи с 23 процента от 1 май и вече ще струва 1.056 лева с ДДС за кубик, реши по време на закрито заседание в понеделник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Досега жителите на София плащаха по 0.85 лева за един кубик с начислен ДДС.

Исканията на концесионера “Софийска вода” бяха за увеличение от близо 60 процента като в предложения бизнес план на дружеството фигурираше цена от 1.224 лева за един кубик. В мотивите си ДКЕВР посочва, че водата може да поскъпне още, само ако концесионерът представи “доказателства за направени нови инвестиции във водопроводната и канализационна мрежа на София”.

Още преди два месеца дружеството обеща, че ако тази цена на водата бъде одобрена, през следващите три години ще бъдат инвестирани 79 милиона лева във ВиК-системата на града. В момента тя се намира в плачевно състояние. През 2006 година близо 62 процента от водата се е “загубила” по мрежата.

В тази ситуация ДКЕВР отчита, че повишението, но с по-малко от исканото, е “с цел да се защитят интересите на потребителите” в София. Само преди седмица от “Софийска вода” отчетоха пред Столичния общински съвет 14.4 милиона лева инвестиции.

Въпреки тях обаче процентът на водни загуби за последните загуби е намалял само с 2 пункта. В концесионния договор е разписано, че дружеството е задължено да намалява този процент с по 4 пункта годишно, т.е до края на 2006 година загубите да са около 36 процента.

Неизпълнението на контракта бе обяснено с липса на финансови възможности заради “ниската цена” на питейната течност, кражбите на вода в трите ромски квартала и незаконното включване към водопроводи.

ДКЕВР реши да повиши и цените за промишлените потребители до 1.214 лева за кубик. Предприятията, ползващи непитейна вода за промишлени нужди, ще плащат по 0.51 лева за кубик. Населените места в Софийска област ще продължат да ползват значително по-евтина вода. Цената ѝ в Самоков, Боровец и околните села ще е по 0.037 стотинки на кубик. В град Божурище цената скача до 0.28 стотинки за кубик.

Споделяне

Още от Бизнес