Воден ад в Мизия: Двама загинаха, 800 са евакуирани, издирването продължава

БЧК деблокира бедствения си резерв и обяви нужда от бутилирана вода

Двама души загинаха, а над 800 евакуирани от врачанското градче Мизия, сполетяно от невиждано водно бедствие, което за няколко часа потопи къщи, животни и покъщнина. След проливните дъждове в събота местната река Скът излезе от коритото си и заля 3-хилядния град, където в нощта срещу неделя е настъпил истински кошмар. На места нивото на водата стигна три метра, а някои райони бяха под 5 метра вода. Възрастни хора не помнят подобно бедствие. Към 8 сутринта в неделя една трета от Мизия беше под между 1 и 3 метра вода.

 

Бедствието отне живота на 60-годишен мъж и на 80-годишна жена. И двамата са били открити в домовете си.

Според твърдения на кмета д-р Виолин Крушовенски, евакуацията е ставала трудно, защото хората били уплашени и не искали да напускат къщите си.


Все още има хора в неизвестност в наводненото селище. Издирването, в което се включиха два хеликоптера "Кугър" и спасителни лодки, продължава. Жители на Мизия и съседни селища помагат с лична техника като трактори или кой както може.

Нивото на реката постепенно спада – с около още 20-30 сантиметра в неделя следобед. Спасителните екипи правят втори оглед на наводнените къщи, за да се установи дали няма други жертви или бедстващи хора, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

На евакуираните се осигуряват топли дрехи и храна, вода, настаняване. "Идват екипите на Медицинска академия. Колегите от Българската армия много помогнаха. Нещо, което искам особено да подчертая е за доброволчеството –млади мъже от Мизия направиха чудеса от храброст, спасиха десетки човешки животи тази нощ", каза комисар Николов пред БНР.

Във Врачанско са паднали 94 литра дъжд на кв.м.

Властите не откриват друга причина за потопа, освен проливните дъждове и напомнят, че предупреждението е било подадено навреме – в четвъртък МОСВ предупреждава за очаквано сериозно повишение на реките в този и други райони, а в петък идват първи предупреждения за наложителна евакуация в Мизия. Местните хора обаче не са очаквали подобно наводнение и не смятат, че то е предизвикано само от дъждовете, а от скъсана язовирна стена и то не само една.

Няма данни за скъсани язовирни стени в района, но седем водоема са прелели, по данни на министерствата на околната среда и на земеделието.

"През последните два дни във Врачанско са паднали 94 литра на кв.м. "Това са около 300 млн. куб.м вода, или все едно половин язовир "Искър" да премине за 1-2 дни. Повишавало се е много бързо нивото на водата, но като че ли не е имало приливна вълна. Това е водата, която дойде от целия водосбор на Врачанска област. Тя мина през Бяла Слатина и беше логично да я очакваме и в най-ниската точка - Мизия", коментира комисар Николов.

Два хеликоптера "Кугър" вдигнати на разсъмване от авиобазата в Крумово, са спасили 14 бедстващи от Мизия. Част от спасителите, са стоварени заедно с лодки, в които са измъквали пострадали на безопасно място.

Екипажите на хеликоптерите също подчертаха огромната помощ на местните доброволци.

Противоречиви данни за броя на съборените къщи

В града са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки. В някои къщи нивото на водата е към 2 метра. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи за над 20 съборени постройки, но по-голямата част от тях са паянтово строителство.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е родом от съседното с. Крушовица и е прекарала нощта блокирана в центъра на Мизия, разказа за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите.

"Обстановката е изключително тежка, ужасна. Цяла нощ екипите работеха по евакуация на хора и доста евакуирахме от съседни села и град Мизия. Настанили сме хората в една детска градина над града”, заяви Нинова в неделя сутринта.

"Дойдоха двата хеликоптера "Кугър”, защото спасителните лодки не могат сами да се справят и да достигнат до всички домове", допълни тя.

Към обед шефът на пожарната Николай Николов съобщи, че служител на МВР е открил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал. По-късно спасителните екипи са открили втора жертва - възрастна жена, също намерена в дома си.

До наводнението се е стигнало заради плавното, но непрекъснато повишаване на водите на реката. Тя е вдигала нивото с по 5-6 сантиметра на час, твърдят властите. Местните хора обаче казват, че с очите си са видели как реката е вдигнала нивото си рязко с по 20 сантиметра.

В събота беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект.

Освен от Мизия, са евакуирани хора от с. Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни.

Хора си стоят по домовете и не искат да ги напускат

"Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението. В момента някои хора отказват да бъдат евакуирани – седят си по домовете и отказват да бъдат изведени по необясними причини. Истината е, че Мизия е под вода и няма тенденции за спадане на този огромен воден стълб”, каза кметът Виолин Крушовенски в неделя сутринта.

Ситуацията в Мизия продължава да бъде тежка, все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните, каза министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който пристигна в наводнения град.

От общината са подготвили списъци, за да се провери кои от жителите са евакуирани и дали има хора в неизвестност.


По думите на министъра причина за наводнението в Мизия са падналите проливни дъждове, няма изпускане на язовири.

На място работят над 300 служители на Гражданска защита, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", полицията, екипи на Министерството на отбраната. На място пристигна и аварийно-спасителното звено на Столичната община, което разполага с лодка и оборудване за помощ на пострадалите.

Хората, останали без дом, бяха настанени в намиращите се на по-високо място училище и детска градина, но повечето са отишли при близки и роднини в съседни села.

Властите твърдят, че са предупредили навреме за покачване на реките

От 4 дни НИМХ към БАН е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ - за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си, заяви комисар Николов. Той оцени високо помощта на доброволците в Мизия, които са спасили, по думите му, "десетки животи".


Кметът на Мизия Виолин Крушовенски обясни и как са били информирали хората за идващото бедствие: "Когато се обади областният управител, че се очаква приливна вълна, свикахме Кризисния щаб, издадох заповед за предварителна евакуация, да се разясни на хората и сме обикаляли кварталите откъдето идва вълната, за да предупредим хората да знаят, че идва опасност. Необяснимо за мен е, че намерихме по-голямата част от хората в къщите им".

Жители на Мизия разказват, че на някои места са минавали служители на общината , а на други места са оставяни бележки по къщите хората да се готвят за евакуация.

В събота, 2 август, когато реката започнала да приижда, в Мизия са празнували деня на града. Алармената система не е задействана.

От 13:00 часа в събота няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени. Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112. Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта.

Преди ден река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина и няколко села. През 2005 година в Мизия четири деца се удавиха в река Скът, отново при високи води.

В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. Той обаче трябва да приключи през 2015 година.

БЧК деблокира бедствения си резерв и чака помощ на кратък номер 1466


Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствия" в БЧК заяви за БНР, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода да помогнат на бедстващите.

В града са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки.


Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони.


"Имаме нужда от минерална вода. Фирми, които имат възможност, ако могат да дарят. Краткият номер е 14 66 и разкритата банкова сметка ще дадат възможност да отговорим адекватно на всички останали нужди на бедстващото население", казаха от БЧК – Враца.

Спасителите от авиобаза Крумово: "В Мизия е воден ад"

"В Мизия е воден ад, пълна трагедия - наводнени и срутени къщи, вода над два метра на места", каза пред БТА полк. Петьо Мирчев, зам.-командир на авиобазата в Крумово. Той е и ръководител на един от екипажите, които се включиха в спасителната акция. Двата вертолета "Кугър" се върнаха обратно от Мизия в авиобаза Крумово.

Екипажите, които се състоят от пилот, втори пилот, борден техник и двама спасители, са изпълнили разузнавателни полети за установяване размерите на наводнението и нанесените щети.


"Получихме сигнала в 3.20 часа и излетяхме така, че при изгрев слънце да сме в района на Мизия и да започнем спасяването колкото се може по-рано, да бъдем полезни. Задачата ни бе да помагаме там, където е невъзможно да се стигне с лодки до бедстващите хора - с вертолетите чрез зависване и използване на лебедката да спасяваме нуждаещите се", обясни полк. Мирчев.


До 9.30 часа са били евакуирани трима бедстващи. От борда на вертолетите са били спуснати лодки и 11 души са превозени в безопасни райони.

"Преди две години участвах и в акцията в с. Бисер, но тук положението беше по-тежко", каза още полковник Мирчев. "Водата се оттича, но недостатъчно бързо", допълни ръководителят на другия екипаж - полковник Иван Николов.

Бедствието в Мизия се случи месец и половина след наводнението във варненския квартал "Аспарухово" и в Добрич, където загинаха 13 души. В този период имаше още над десет сериозни наводнения, порои и градушки в различни райони на страната. Материалните щети все още се изясняват.

В неделя започна да се нормализира обстановката в Храбрино и останали села в Родопската яка, след като в събота беше отворен алтернативен път, по който да се осъществява връзката между тях. Проливния дъжд в четвъртък предизвика 5 метрова приливна вълна , съборена беше подпорната стена на реката в Храбрино и пътя през селото пропадна.

Споделяне

Още по темата

Още от България