Воден матрак за крави и дрон за торене са хит сред фермерските иновации

Десетки нововъведения показва изложението "Агра"

Воден матрак за крави и дрон за торене са хит сред фермерските иновации

Воден матрак за крави, торене с дрон, фотоелектронна сортираща машина – това са само част от над 40-те иновации, които ще бъдат представени на международната селскостопанска изложба "Агра 2018" от 21 до 25 февруари в Пловдив.

Компании от 25 държави и български научни институти ще демонстрират последните нови въведения в селското стопанство, които увеличават добивите и опазват природата.

Воден матрак за крави

Една от най-атрактивните новости е воден матрак за крави, който осигурява максимален комфорт на животните, а млеконадоят се увеличава. Тази екстра в момента е хит сред френските фермери, а у нас ще бъде показана за първи път на изложението, каза инж. Иван Филев, управител на "Фарм Сервиз България" пред Mediapool.

Той обясни, че кравите са силно чувствителни към топлината и когато времето е горещо, млеконадоят намалява. Оптималната температура да произвеждат мляко е около 20 градуса. Така се ражда идеята за намаляване на "топлинния стрес" на животните. За целта от латекс е направена водна риза с дебелина от 70 мм, която гарантира равномерно разпределение на температурата, когато кравата си полегне и има охлаждащ ефект върху животното.

Проучване в унгарска ферма с 500 дойни крави показало, че след монтиране на воден матрак след шест месеца млеконадоят се е увеличил средно с 2 литра на крава дневно, което е средно ръст от с 6.7% , твърди Иван Филев.

Производителят дава 15 години гаранция на продукта, а цената му тръгва от 350 лв. за един брой и намалява в зависимост от количеството.

Френски крави разпускат на хладно върху водния матрак

Дрон октокоптер за торове

Друго интересно нововъведение за фермерите е дрон октокоптер за обработка на селскостопански посеви с течни пестициди, торове и хербициди.

По този начин се облекчава труда на фермерите при пръскането на овошките например. Дронът разполага с 10-литров резервоар и може да обслужва от 20 до 40 декара на час.

Дронът разполага с 4 дюзи за пръскане и е устойчив на влага и прах, но и цената му е впечатляваща близо 26 000 лв.

  

Безсмъртничето - новият хит в маслодайните култури

На "Агра 2018" ще бъде предлаган и разсад от билката жълт смил, известна като безсмъртниче. Това е новият хит в маслодайните култури, защото един килограм масло от безсмъртниче се продава по 1500-1800 евро на световните пазари – значително по-скъпо от лавандуловото масло, което през последните години превърна България в световен производител номер едно. Маслото от безсмъртниче се използвало основно във фармацията за производство на лекарства и антисептични материали.

Иновации от европейски мащаб са и мобилна напоителна система и хедер за бяла жътва и ориз, който прибира само зърното и съкращава наполовина времето за тази операция.

Нови сортове

Български научни институти пък ще представят няколко сорта, които са новост от европейски мащаб, твърдят организаторите. Новите сортове пасищен райграс - "Тетрани" и "Тетрамис" дават по-обилна реколта с по-добро качество.

С високи добиви и голямо съдържание на сладки вещества се отличава новият сорт "Стела" на културата стевия, която става все по-предпочитана за отглеждане.

Високо количество и качество на зърното, устойчивост на студ и болести са предимствата на новия сорт ечемик "Дария".

Дебют на българския пазар правят слънчогледовите хибриди "Деведа" и "ГТС Теди", които са лесни за отглеждани и много продуктивни.

На "Агра 2018" специалистите ще се запознаят с разработки на всички научни институти от състава на Селскостопанската академия, ще видят пълната гама технологии, оборудване и услуги за агробизнеса, както и специализираната изложба "БиоАгра".

Екологичното производството ще бъде във фокуса на няколко конференции, на които ще се обсъждат фермерите на бъдещето, повишаване на ефективността в животновъдството и на плодове и зеленчуци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?