Воден от САЩ батальон на НАТО ще бъде дислоциран в Полша

Воден от САЩ батальон на НАТО ще бъде дислоциран в Полша

Воден от САЩ батальон с численост над 1100 войници ще бъде дислоциран в Полша от началото на април, съобщи американски военен командващ, в момент, когато НАТО взема мерки в отговор на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., предаде Ройтерс.

Над 900 американски войници, около 150 британски военнослужещи и около 120 румънски войници съставят бойната група в Североизточна Полша. Това е една от четирите многонационални военни формации в балтийския регион. Русия определи този ход като агресивна стратегия в близост до границите ѝ.

"Това е мисия, а не цикъл от тренировъчни събития. Целта е да се възпре агресия в балтийските държави и Полша. Имаме пълна готовност за смъртоносна реакция", каза командващият бойната група подполковник Стивън Гвентер от сухопътните сили на САЩ.

Великобритания, Канада и Германия водят другите три бойни групи в Естония, Латвия и Литва. Те ще бъдат в оперативна готовност от юни и ще получават поддръжка от редица други натовски страни, включително Франция.

Общо около 4000 войници от силите на НАТО с танкове и друга бронетехника, въздушна подкрепа и високотехнологична информационни зали ще следят за потенциални руски набези и ще реагират на тях.

Русия отрича да има експанзионистични или агресивни цели. Тя обвинява НАТО, че се опитва да дестабилизира Централна Европа и отвърна със сформиране на четири нови бойни дивизии за подсилване на западните и централните си военни окръзи и с увеличаване на военните учения, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят