Водената от Саудитска Арабия коалиция започна блокада на Йемен

Водената от Саудитска Арабия коалиция започна блокада на Йемен

Водената от Саудитска Арабия коалиция съобщи, че започва блокада на Йемен по суша, въздух и вода, след като бунтовниците хуси изстреляха ракета, насочена към саудитската столица Рияд, предаде Асошиейтед прес.

В изявлението се отправят обвинения към Иран, че е доставил балистичната ракета на йеменските шиитски бунтовници хуси. Самите хуси твърдят, че ракетата, вариант на Воланко-1, е местно производство.

Иран подкрепя хусите, но отрича да ги снабдява с оръжие.

В изявлението на арабската коалиция се подчертава, че блокадата на най-бедната страна в арабския свят ще бъде временна и ще има предвид работата на хуманитарните организации.

Над 10 000 души загинаха при войната в Йемен, която доведе страната до ръба на глада, припомня АП.


Коалицията заплаши Иран с ответен удар, заявявайки, че той има възможност за пряко влияние над хусите, поради което случилото се е акт на военна агресия. "Командването на коалицията заявява, че кралство Саудитска Арабия си запазва правото да отговори на Иран по подходящ начин и в подходящо време".

Засега няма реакция от Иран. По-рано министърът на отбраната бриг. ген. Амир Хатами отрече страната му да е замесена в изстрелването.


Същевременно саудитски принц и осем високопоставени лица загинаха при катастрофа с хеликоптер в южната част на страната, близо до границата с Йемен, предадоха световните агенции.


Принц Мансур бен Мокрен, заместник губернатор на провинция Асир, е загинал при падането, съобщава телевизия Ал Ихбария. Причината за катастрофата не се съобщават.
Осем от пътуващите в хеликоптера са загинали, съобщава Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?