Водещ активист на "жълтите жилетки" глобен за организиране на неразрешени протести

Ерик Друе

Един от най-известните протестиращи от френските "жълти жилетки" беше осъден за организиране на две демонстрации, без да е уведомил предварително за тях властите, съобщиха френски медии, цитирани от ДПА в петък.

Ерик Друе, един от основателите на движението, получи глоба в размер на 2000 евро, посочват общественото радио "Франсенфо" и други медии.

Според френското законодателство протестите трябва да се обявяват предварително пред властите, които при определени обстоятелства могат да ги забраняват.

Протестното движение започна през ноември като съпротива срещу планирани увеличения на акцизите на горивата, но оттогава прераснаха в по-широки искания в областта на данъците, заплащането и пряката демокрация.

Протестиращите никога не са припознавали някакви конкретни лидери или организация и често отказват да уведомяват предварително за протестните си намерения.

Този подход изглежда се оказа един от факторите за честите сблъсъци с полицията, при които имаше хиляди ранени и арестувани.

Присъдата срещу Друе беше произнесена на фона на строгите мерки на правителството на президента Еманюел Макрон, което беше ядосано от сцените на грабежи и хаос при протестите на "Шанз Елизе" по-рано този месец.

Миналата събота бяха забранени протестите на "Шанз Елизе" и в някои райони на Бордо, Тулуза и Ница, където възрастен демонстрант беше тежко ранен при разпръскване от полицията на протестиращите.

В сряда министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер заяви, че е наредил на полицията в Париж да отхвърли искане за протестна демонстрация на "Шанз Елизе" тази събота, и определи искането като "провокация за още насилие".

Друе, чийто адвокат каза, че ще обжалва днешната присъда, ще се яви на дело през юни по обвинения в притежание на палка и участие в събиране с цел насилие и вандализъм.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа