Водещ евродепутат иска засилване на санкциите срещу Русия, но и за отваряне към Москва

Ги Верхофстат

Водещият евродепутат Ги Верхофстат иска Европейският съюз да засили санкциите срещу Кремъл, ако е необходимо, но също настоява за по-широка стратегия за достигане до руснаците като цяло, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент подкрепи изгонването на руски дипломати от държави в ЕС, но каза, че това не е достатъчно.

Според него икономическото сътрудничество и визовата либерализация са също толкова важни, колкото предприемането на сурови мерки срещу руския президент Владимир Путин и най-близките му съюзници.

Верхофстат сравни това с Хелзинкския процес на разведряване през Студената война, когато се поддържаха отворени канали за контакти въпреки факта, че двете страни бяха насочили стотици ядрени бойни глави една срещу друга.

"Защо да не създадем голямо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток? И същевременно да настояваме за промени в руското общество за прилагане на върховенството на закона за демокрация, свобода на словото", заяви той в интервю за Асошиейтед прес.

"Политически реформи в Русия срещу икономическо сътрудничество, което да предложим", каза Верхофстат.

Споделяне

Още от Европа