Водещ хидролог прогнозира нови наводнения през март

Водещ хидролог прогнозира нови наводнения през март

Възможни са нови наводнения заради натрупания в Рило-Родопския масив сняг, който ще започне да се топи при нахлуване на топли въздушни маси в края на февруари или началото март, заяви заместник-директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН доц. Добри Димитров, цитиран от БТА. Той ръководи дейността на хидролозите в института.

Според доц. Димитров възможно е наводненията да предизвикат бедствия подобни на тези в долната част на река Марица и в Харманли. Той заяви, че покачване на нивото на водните басейни ще бъде в същите райони - Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград, Кърджали или в по-ниските части на южните и югоизточните части на страната.

Сега снежната покривка в равнинните части на страната на височини от 300 до 500 метра, както и в Софийското поле, е около 50 сантиметра, каза доц. Димитров. Най-много сняг обаче сега има в планините и над 1 000 метра височина. На много места снегът е повече от два метра.

Добри Димитров напомни, че в този период на година ”доста често” топлото време не настъпва постепенно, а рязко - чрез частични затопляния, предизвикани от атмосферни циклони. Дали снегът ще се стопи бързо зависи не само от температурата на въздуха, но и дали затоплянето е съпроводено от дъжд или топъл вятър.

”Устойчива снежна покривка у нас се задържа до средата на март и по принцип, в края на февруари и в началото на март започват по-сериозните топли нахлувания и дъждовете”, коментира хидрологът и прогнозира, че снежната покривка в районите с надморска височина до 800 метра ще се разтопи не по-късно от средата на март.

Попитан дали има опасност от разливи на реките край София, хидрологът изказа мнение, че такава опасност съществува за реките Лесновска, Банкенска и Владайска.

”Ако има по-сериозно затопляне в столицата и ако задуха фьон, и стопи набързо снега, районът на Сточна гара веднага ще се наводни, както и някои по-ниски части”, каза доц. Димитров.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?