Водещ икономически съветник на Обама подаде оставка

Един от водещите икономически съветници на Барак Обама - Кристина Роумър обяви, че подава оставка, съобщи Ройтерс.

Роумър се отказва от поста си на фона на борбата на Белия дом да запази темпа на възстановяване на икономиката и приближаващите частични избори за Конгреса през ноември. Експертът посочи, че подава оставка (в сила от 3 септември), за да се върне към преподавателската си кариера в калифорнийския университет Бъркли.

Като ръководител на екипа икономически съветници на Обама Роумър помогна за контрола над мерките, взети в отговор на икономическата криза, и бе един от най-известните гласове, подкрепящи икономическата политиката на президента срещу обвиненията на републиканците, които твърдяха, че правителството се намесва твърде силно в икономиката.

С оставката на Роумър икономическият екип на Обама понася втора голяма промяна, след като неотдавна директорът на Административно-бюджетното управление към Белия дом Питър Орзаг също се оттегли от поста си, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Роумър се отказва от поста си в критичен период, на фона на борбата на правителството с устойчиво високата безработица в страната и сигнали за забавяне на темпа на възстановяването на икономиката от най-тежката рецесия от десетилетия.

Опасенията на избирателите за буксуващата икономика могат да доведат до големи загуби за Демократическата партия на Обама в предстоящите избори.

"Кристина Роумър оказа на мен и на нашата страна изключителни услуги в периода на икономическата криза и при възстановяването на икономиката", посочва Обама.

Белият дом определя оставката като очаквана и основаваща се на семейни причини, допълва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?