Водещ иракски ракетен специалист се предаде на американците

Бившият иракски министър на петрола генерал Амер Мохамед Рашид, който се предаде вчера на американските сили, е един от водещите експерти по иракските ракетни системи, предаде Асошиейтед прес се е Той е под номер 47 в списъка с 55-те най-търсени функционери от режима на Саддам Хюсеин и шестица пика в колодата от картите с ликовете им, съобщи Ройтерс. С ареста на Рашид броят на заловените и предалите се от споменатия списък достига 14.

Рашид, бивш иракски армейски генерал, известен като "Човека Ракета", е бил член на Организацията за военна промишленост, която отговаря за производството на иракските ракетни системи.

Рашид се оттегли миналата година на 65-годишна възраст, съобщи тогава иракската агенция ИНА. Той е женен за д-р Рихаб Таха, микробиоложка, наричана на запад "Д-р Бацил". Според разузнавателни данни тя е водеща фигура в тайната иракска програма за биологически оръжия. Д-р Рихаб Таха също е в американския списък на издирваните бивши иракски висши функционери, но продължава да е в неизвестност.

Други членове на Организацията за военна промишленост са генерал Хосам Мохамед Амин, който осъществяваше връзката с оръжейните инспектори на ООН, и Амер ас Саади, главен оръжеен съветник на Саддам Хюсеин. И двамата се предадоха по-рано на американските сили и в момента са арестувани.

За разлика от специалистите по оръжейни системи, към които съюзническите сили проявяват подчертан интерес, бившият иракски министър на информацията Мохамад ас-Сахаф изпадна в жалка ситуация, след като поиска американците да го арестуват, а те отказаха.

Източници от Патриотичния съюз на Кюрдистан /ПСК/, цитирани ИТАР-ТАСС, твърдят, че от няколко дни Ас-Сахаф е при роднини в Багдад и "настоява" да бъде арестуван, за да му се гарантира сигурност.

Американците знаят точния адрес на бившия шеф на пропагандното ведомство на Саддам Хюсеин, но отказват да го арестуват, тъй като той не влиза в списъка на издирваните членове на иракското ръководство.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: