Водещ лекар напуска "Пирогов" със скандал

Детският травматолог д-р Атанас Кацаров обвини новия директор на болницата, че унищожава специализираната клиника

Началникът на Клиниката по детската ортопедия и травматология в "Пирогов" и водещ специалист доктор Атанас Кацаров обяви, че напуска здравното заведение заради несъгласие с начина, по който новото ръководство иска да организира ремонта на детската клиника. Според Кацаров новото ръководство се готви да плати за ремонта завишена сума, а начинът, по който е "разхвърляна дейността" на клиниката за времето на ремонта, е опасен за здравето на малките пациенти.

Кацаров публикува в профила си във "Фейсбук" писмото, с което в понеделник депозира оставката си пред номинирания от здравния министър Илко Семерджиев за нов директор на болницата проф. Асен Балтов.

На 17 февруари Семерджиев уволни цялото ръководство на болницата начело с директора проф. Стоян Миланов под предлог, че болницата има големи дългове и следователно се управлява зле.

Към 31 октомври 2015 г. борчовете на "Пирогов" са за 23 986 000 лева. Година по-късно, към 31 октомври 2016 г., дълговете на спешния център са надхвърлили 24 613 000 лева, в това число просрочени 13.824 млн. лева. "Пирогов" обаче винаги е била сред най-задлъжнелите болници, тъй като лекува най-тежките случаи в държавата, за което не получава достатъчно финансиране от Здравната каса и министерството.

"Парите за ремонта и апаратурата на "детска клиника" (2.9 млн. лв.) са издействани от Съвета на директорите на "Пирогов", на който бях зам.-председател, и са отпуснати от Министерство на здравеопазването. Планът за ремонта беше, да се започне едната половина на сградата и когато се завърши да се преместят детските хирургии в новоремонтираната половина. След това да се завърши останалата част. Ремонтът на Клиника по детска ортопедия и травматология трябваше да е освежителен, тъй като просто няма какво толкова основно да се ремонтира, камо ли да се премества. Когато ми беше представена план-сметка за 70 хиляди лева за освежителен ремонт и смяна на телефонни кабели, аз естествено отказах да приема, защото не участвам в схеми", твърди в писмото си Кацаров.

"Вие още не сте официално директор, но не само нарочно променяте плана, а и силово разхвърляте клиниката ни на 5 различни места, отдалечени максимално едно от друго. Смея да твърдя, че подобно безумие е изключително опасно за здравето на малките ни пациенти, нарушава работата ни до пълно безсилие да я вършим и то, когато идва пролетно-летния сезон, който за детската травматология е най-натоварен. По това време на годината през кабинета преминават над 7000 пострадали деца", обръща се Кацаров към посочения от Семерджиев за нов директор Асен Балтов. Смяната на ръководството на "Пирогов" беше отразена в Търговския регистър в понеделник. Вписването се забави, тъй като за Балтов първоначално не бил приложен документ, че притежава изискуемата за поста директор квалификация по здравен мениджмънт и не е била платена изискваната държавна такса в срок.

Кацаров обвинява Балтов, че унищожава "единствената клиника по детска травматология в България, с 50-годишна история".

От пресцентъра на "Пирогов" изпратиха опровержение от името на Балтов, в което се посочва, че "Клиниката по детска ортопедия и травматология няма и никога не е стоял въпроса да бъде закрита, а всяка друга информация, свързана с дейността ѝ не е вярна". От лечебното заведение обещават допълнително да запознаят медиите с управлението и функционирането на болничното звено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?