Водещ на Би Би Си е уволнен заради глупава шега за кралското бебе

Радиоводещият на Би Би Си Дани Бейкър е уволнен заради "глупава и необмислена шега" в Туитър за новороденото бебе на херцога и херцогинята на Съсекс. Синът на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл се роди по-рано тази седмица и преди ден бяха разпространени първите му снимки.

Във вече изтритата публикация в Туитър Бейкър показва снимка на мъж и жена, държащи за ръце шимпанзе, облечено в човешки дрехи. Надписът гласи: "Кралското бебе напуска болницата".

61-годишният водещ бе обвинен, че се подиграва на расовия произход на Меган Маркъл. Самият той определи постъпката си като "сериозна грешка".

Говорител на Би Би Си каза, че това е "сериозна грешка в преценката".

"Туитът е в разрез с ценностите, които ние като инстанция се стремим да отстояваме. Дани е брилянтен водещ, но той повече няма да води седмичното си шоу при нас", заявяват от Би Би Си.

Бейкър се извини, наричайки публикацията си "глупава и необмислена шега". В последващи коментари журналистът се оправда, че би използвал "същата глупава картинка и за всяко друго кралско раждане, детето на Борис Джонсън или дори своето". Добави още, че грешката му е "огромна, при всяко положение".

Принц Хари и Меган, чиято майка Дория Рагланд е от афро-американски произход, обявиха в сряда, че синът им ще бъде кръстен Арчи Харисън Моунтбатън-Уиндзор.

Споделяне

Още от Общество

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?