Водещ от БНР одобри "легитимното" опожаряване на крана пред НДК

"Напълно одобрявам повреждането на крана, който трябваше да демонтира паметника при НДК", написа журналистът от БНР Петър Волгин в профила си във Фейсбук.

"Това е легитимен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София. Одобрявам и радикалните действия на протестиращите в Хамбург. Легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Колкото повече такива действия, толкова по-голям шанс за разбиване на статуквото", допълва той.

80-тонният кран, с който започна демонтажа на паметника "1300 години България" пред НДК, бе опожарен през нощта на събота срещу неделя. Според полицията това най-вероятно се е случило, след като извършителят е прескочил оградата и е полял крака със запалително вещество. Огънят е подпалил хидравличното масло на машината. Нанесените щети са за един милион лева. Задържани все още няма.

За Волгин, който е и редактор на "списанието за политическа култура" A-specto, подпалването на крана може да е легитимно (т.е. законно), но не така стоят нещата в Наказателния кодекс (НК). Според чл. 216 при увреждане на имущество при настъпили значителни щети наказанието е до 10 години затвор. Подбуждането към извършване на престъпление също е престъпление по българското законодателство.

Според чл. 164 от НК подбудителство към насилие се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Петър Волгин беше кандидат за шеф на БНР преди година, но не бе избран. Преди това неговото предаване "Деконструкция" бе свалено от ефир заради системния отказ на водещия да спазва задължителния плурализъм в обществените медии. Волгин е известен със своите проруски позиции.

Заради последната му позиция във Фейсбук стартира онлайн петиция с искане за уволнението на Петър Волгин. Новосформираната "дясна" гражданска организация "Мисълъ", която организира петицията, обяви палежа на крана за тероризъм.

"Според Петър Волгин – лице, което в качеството си на служител на БНР получава пари от нашите данъци, да запалиш кран е легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Как действията на една община имат общо с капитализма е неизяснен въпрос, който за момента можем да оставим да се решава в дебрите на нощта от телевизионните врачки. Запалването на крана, демонтиращ "Седмокрилия" паметник е проява на тероризъм. С него идеологизирано лице или група казва на нашето общество – "не пипайте нашите символи, или ви чака насилие", се казва в позицията.

"Мисъль" смята, че ако БНР се ръководи от национално отговорни хора, то Петър Волгин "следва незабавно да бъде уволнен поради публичното одобряване на насилствена антидемократична дейност".

"БНР е поставено пред цивилизационен избор – ще заклейми ли насилието като инструмент за промяна в обществото или ще продължи да подкрепя антидемократични прояви и одобряващите такива прояви лица. Ако БНР избере второто, одобрявайки изказвания като това на Петър Волгин, БНР, като държавна медия, легитимира организации като Ислямска държава, които насилствено се стремят да разрушават държавността", завършва позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България