Водещ вирусолог в Германия: След два месеца ще имаме проблем

Медици към Борис Джонсън: Подгответе Великобритания за втора вълна

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен

"След два месеца ще имаме проблем", предупреждава водещият германски вирусолог Кристиан Дростен, цитиран от Дойче веле. Според него, вече има сериозни признаци за повторно разпространение на коронавируса сред германското население.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна за денонощие с 630, до общо 192 079, според оповестени днес данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс. Починали са 13 пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 8927.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен се опасява, че след избухването на заразата в кланиците "Тьонис" коронавирусът може да се разпространи отново сред германското население. За това говорят и данните от други места, в това число и Берлин, където вече има сериозни признаци за завръщане на коронавируса.

В началото на седмицата и германският институт за инфекциозни болести "Роберт Кох" предупреди, че рискът от втора вълна на заразата е сериозен. Няма научни доказателства, че правилата за социално дистанциране, наложени, за да спомогнат за забавяне на разпространението на новия коронавирус, трябва да бъдат отменени, каза ръководителят на института.

Затова сега трябва да сме особено бдителни - иначе рискуваме втора вълна на епидемията, предупреждава Дростен и дава пример с южните щати в САЩ, където въпреки високите температури нещата се развиват драматично. "Там прекалено рано разхлабиха ограниченията", убеден е германският вирусолог.

"Не съм оптимист, че след месец епидемиологичната обстановка ще е толкова спокойна, колкото днес", казва още Дростен и добавя: "Ако сега не включим алармата в главите си, след два месеца ще имаме проблем".

Сходни предупреждения отправя и германската вирусоложка Мелани Бринкман. Според нея, опасността от втора вълна на епидемията през есента е голяма и затова в никакъв случай не бива да се избързва с премахване на ограниченията.

"Трябва да продължим да спазваме дистанция, да носим маски и да ограничаваме контактите си с други хора - това ще е решаващо за развитието на епидемиологичната обстановка през есента", предупреждава Бринкман.

Медици към Борис Джонсън: Подгответе страната за втора вълна

Обявеното от Борис Джонсън разхлабване на мерките срещу пандемията се посреща много остро от експертите, информира също Дойче веле.

Водещи британски медици реагираха остро на разхлабването на ограничителните мерки срещу пандемията във Великобритания. В писмо, публикувано от "British Medical Journal", те предупреждават настоятелно за сериозен риск от втора вълна на коронавируса в страната.

Трябва да се действа бързо, за да се предотвратят нови смъртни случаи и щети за икономиката, призовават експертите в отвореното си писмо до ръководствата на водещите партии. В документа се посочва, че все още страната е изправена пред големи предизвикателства.

"Мащабите на пандемията във Великобритания трудно могат да се предскажат, но съществуващите доказателства сочат, че локалните взривове на заразата стават все по-вероятни, и че има сериозен риск от втора вълна", пишат медиците. Те призовават правителството не само да се справи бързо с икономическите последици от първата вълна, но и да подготви страната за евентуален втори взрив. Сред подписалите апела са ръководителите на редица реномирани учебни заведения, като кралските колежи по хирургия, физика и спешна медицина.

Този вторник британският премиер Борис Джонсън обяви, че баровете, ресторантите и хотелите в Англия ще могат да отворят отново на четвърти юли. Отварят също спортните площадки, кината, музеите, галериите и библиотеките. Освен това дистанцията се намалява от два на един метър. Тези мерки важат за Англия – в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия думата имат местните правителства.

Също и правителствени съветници по въпросите на здравеопазването определиха разхлабването на мерките като "не лишено от риск". Великобритания е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа (след Русия): според университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, заразените на Острова вече са над 308 хиляди, а починалите във връзка с вируса са 43 165 до този четвъртък. Експертите обаче припомнят, че реалният брой на заразените и жертвите може да е значително по-висок от споменавания в официалната статистика.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус