Водеща консервативна партия печели местните избори във Финландия

Петери Орпо

Консервативната Национална коалиционна партия (НКП), която участва в коалиционното правителство, спечели местните избори във Финландия за трети път от 2008 г. насам, предаде Асошиейтед прес.

Коалиционният партньор на НКП партия "Финландците" се оказа най-големият губещ на изборите, а популярността на опозиционната партия "Съюз на зелените" е нараснала, показват резултатите.

Финландският финансов министър Петери Орпо обяви победата на НКП късно снощи. След преброяване на 98 на сто от гласовете, НКП печели 20,6 на сто от подкрепата на избирателите, почти колкото на предишните избори.

Опозиционната Финландска социалдемократическа партия заема второ място с подкрепа от 19,4 на сто. Партията на центъра на премиера Юха Сипиле получава подкрепата на 17,8 на сто от гласовете, оставайки на трето място.

Евроскептичната партия "Финландците" на външния министър Тимо Сойни получи 8,8 на сто от гласовете, след като не парламентарните избори преди две години спечели 17,7%.

"Съюзът на зелените" пък повиши броя на спечелените гласове - 12,4 на сто в сравнение с 8,5 на сто на предишните избори.

По предварителни данни избирателната активност е достигнала 58,8 на сто.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?