Водещата опозиционна сила в Индия печели абсолютно мнозинство

Нарендра Моди

Водещата опозиционна сила в Индия, националистическата хиндуистка партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия), печели абсолютно мнозинство на парламентарните избори в страната, произведени в периода 7 април - 12 май. Това означава, че нейният лидер Нарендра Моди ще е следващият премиер на най-многолюдната демокрация в света, предаде Ройтерс, като цитира първоначални резултати.

Коалицията Национален демократичен алианс начело с "Бхаратия джаната" получава 325 мандата при 272 необходими за абсолютно мнозинство в долната камара на индийския парламент. "Бхаратия джаната" сама печели 273 места в Лок Сабха (Народната камара). Това е най-голямата победа на парламентарни избори в Индия от 30 години.

Управляващата досега партия Индийски национален конгрес призна своето поражение. Тя води само в 67 избирателни района - най-лошото представяне на формацията, оглавявана от династията Ганди, в цялата ѝ история.

Активността на тези избори е била рекордна за Индия, съобщи Асошиейтед прес. Правото си на глас са упражнили 66,38 процента от 814-те милиона имащи право на глас. За сравнение избирателната активност през 2009 г. бе 58,13 процента.

Нарендра Моди идва на власт с обещания да деблокира замразените инвестиции в инфраструктурата, за да съживи икономическия растеж на Индия, който падна до под 5 процента - най-ниското си равнище от едно десетилетие. Пазарите реагираха положително на новината за победата на пробизнес ориентираната партия на Моди.

Споделяне

Още от Свят