Водещата опозиционна сила в Индия печели абсолютно мнозинство

Нарендра Моди

Водещата опозиционна сила в Индия, националистическата хиндуистка партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия), печели абсолютно мнозинство на парламентарните избори в страната, произведени в периода 7 април - 12 май. Това означава, че нейният лидер Нарендра Моди ще е следващият премиер на най-многолюдната демокрация в света, предаде Ройтерс, като цитира първоначални резултати.

Коалицията Национален демократичен алианс начело с "Бхаратия джаната" получава 325 мандата при 272 необходими за абсолютно мнозинство в долната камара на индийския парламент. "Бхаратия джаната" сама печели 273 места в Лок Сабха (Народната камара). Това е най-голямата победа на парламентарни избори в Индия от 30 години.

Управляващата досега партия Индийски национален конгрес призна своето поражение. Тя води само в 67 избирателни района - най-лошото представяне на формацията, оглавявана от династията Ганди, в цялата ѝ история.

Активността на тези избори е била рекордна за Индия, съобщи Асошиейтед прес. Правото си на глас са упражнили 66,38 процента от 814-те милиона имащи право на глас. За сравнение избирателната активност през 2009 г. бе 58,13 процента.

Нарендра Моди идва на власт с обещания да деблокира замразените инвестиции в инфраструктурата, за да съживи икономическия растеж на Индия, който падна до под 5 процента - най-ниското си равнище от едно десетилетие. Пазарите реагираха положително на новината за победата на пробизнес ориентираната партия на Моди.

Някои наблюдатели обаче изразяват опасения от националистическите възгледи на лидера на "Бхаратия джаната", който е твърдолинеен хиндуист.

Споделяне

Още от Свят