Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Водещи банки в Европа минават на антикризисен режим

0 коментара
Водещи банки в Европа минават на антикризисен режим

Водещите европейски банки предприемат нови мерки за борба с нарастващата дългова криза. Една от най-големите банки във Франция "Креди Агрикол" (Credit Agrikole) обяви постепенното ограничаване на своите операции в 21 държави по света. Германската "Комерцбанк" предприема мерки по укрепването на капитала си, за да избегне необходимостта от държавна помощ. И въпреки това германското правителство взе решение да възстанови работата на държавния фонд, чиято роля е да оказва помощ на нуждаещите се банки, пише в четвъртък в. "Комерсант".

Както се казва в изявлението на френската банка, тя предприема новите мерки "на фона на сложната икономическа ситуация, която в частност се изразява в затягането на изискванията на регулаторите”. Банката възнамерява да привлече на пазара през 2012 г. 12 милиарда евро и да преразгледа работата на инвеститорския и корпоративния си отдел. В рамките на тези промени се предполага да бъдат съкратени издръжките и банката да се съсредоточи върху ключовите си клиенти, което предполага прекратяване на дейността и в 21 държави по света.

Френската банка подчерта, че дори след предприемането на тези мерки ще продължи да работи с още 32 държави. Съкращаването на издръжките също така е предвидено и за районните клонове на банката. Намаляването на разходите в Credit Agricole ще доведе и до затваряне на 2350 работни места. Освен това за привличане на средства на пазара на дребно банката възнамерява да активизира кредитирането на населението и да привлече средства чрез депозити.

Credit Agricole не е единствената банка от така нареченото "ядро" на еврозоната, която тези дни обяви мерки по укрепването на капитала. Германската Commerzbank, от която в последно време някои анализатори очакват да поиска държавна помощ, прави всичко, за да избегне това. В сряда банката съобщи за привличането на 700 милиона евро капитал първо ниво чрез изкупуване на хибридни акции.

Освен това по данни на "Ройтерс" и "Уолстрийт Джърнъл" в момента банката преговаря за прехвърляне на част от проблемните си активи на Eurohipo под управлението на специален държавен фонд (така наречената лоша банка).

Информацията за плановете на германското правителство да възстанови този фонд постъпи в сряда от информирани източници на Reuters. Съобщено е, че работата на фонда SoFFin, който в периода 2008–2010 г. вече е оказал помощ на германските банки, в това число и на Commerzbank, ще бъде възстановена тази година.

Преговорите по възстановяването на дейността на антикризисния фонд вървят с пълна сила на равнище съответните министерства. Засега се очаква, че фондът ще работи само през 2012 г, а в случай на необходимост помощ ще бъде оказана само на структурообразуващите банки в Германия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.