Водещи китайски телекоми заплашват сигурността на САЩ

Huawei и ZTE да бъдат отрязани от сделки в САЩ, препоръча комисията по разузнаването към Конгреса

Водещи китайски телекоми заплашват сигурността на САЩ

Водещи китайски производители на телекомуникационно оборудване трябва да бъдат отрязани от американския пазар, тъй като потенциалното влияние на китайската държава върху тях заплашва сигурността на САЩ.

Това се посочва в проектодоклад на комисията по разузнаване към Конгреса на САЩ.

Продължилото една година разследване на комисията стига до извода, че китайските компании Huawei Technologies и ZTE са риск за националната сигурност на САЩ, тъй като оборудването им може да бъде използвано за шпиониране на американци.

В доклада, който ще бъде разпространен в понеделник, комисията препоръчва на американското правителството да блокира придобивания или сливания на двете китайски компании в САЩ. Препоръчва се също американското правителство да избягва употребата на такова китайско оборудване, а американските компании да търсят алтернативни доставчици за телекомуникационна екипировка, пише "Уолстрийт джърнал".

Според разследването на комисията Huawei неофициално помага на китайските власти в събирането на различен вид информация зад граница. Комисията е стигнала до този извод, след като се е "запознала с предоставените ѝ данни от секретни и открити източници."

Представителите на комисията не за пръв път обвиняват Китай в активен икономически шпионаж срещу САЩ.

През 2011 г. Huawei се опита да закупи компютърната компания 3Leaf Systems, но сделката бе блокирана от американските власти.

През същата година Huawei и ZTE бяха обвинени, че монтирано от тях оборудване има възможност да предава данни за секретна информация в Китай.

Huawei и ZTE са сред най-големите в света производители на телекомуникационно оборудване и мобилни телефони.

Докладът вероятно ще засили напрежението в отношенията между Вашингтон и Пекин. Официални представители на разузнаването и военните в САЩ отдавна отправят частни предупреждения, че Китай представлява кибершпионска заплаха за американската отбранителна система и компаниите на страната. Правителството избягва да дава гласност на подобни страхове, за да не разгневи Китай. Сега обаче настъпва промяна и докладът на комисията по разузнаване е най-директното изявление, правено досега, за притесненията относно конкретни китайски компании.

Американската компания Cisco Systems прекрати отдавнашно партньорство в продажбите с китайската ZTE Corp. след вътрешно разследване на твърденията, че китайският производител на телекомуникационна техника е продал на Иран мрежово оборудване на американската форма. Разследването на Cisco бе предизвикано от информации на Ройтерс през март и април, в които се разкрива как компанията ZTE е продала забранено компютърно оборудване от Cisco и други американски компании на най-голямата иранска телекомуникационна фирма. Информациите на Ройтерс предизвикаха вътрешни разследвания в засегнатите компании, както и разследване на американското министерство на търговията, на комисията на Конгреса и на ФБР.
Докладът е несъмнен удар на двете китайски фирми, които разгърнаха мащабна лобистка кампания във Вашингтон, за да премахнат опасенията за правителствено влияние върху тяхната дейност. Huawei Technologies и ZTE са стъпили здраво на американския телекомуникационен пазар и имат амбициите да разширяват позициите си. Двете компании често се налагат над конкурентите си с по-ниски цени и търсят допълнителни клиенти в САЩ.

Huawei и ZTE многократно отрекоха, че биха позволили на китайското правителство да използва тяхно оборудване на разузнавателни цели, като изтъкнаха, че няма да е в техен бизнес интерес да допуснат това. И двете компании подчертаха, че са сътрудничили интензивно на комисията по разузнаване към Конгреса и са положили всички усилия да отговорят на изискванията.

Говорителят на Huawei Уилям Плъмър определи опасенията за националната сигурност като "безпочвени" и без връзка с техническите и търговските реалности. Той допълни, че заплахата всъщност е за американски работни места и иновации.

ZTE посочи, че статусът ѝ на публично търгувана компания гарантира прозрачност на нейната дейност. ZTE установи безпрецедентен стандарт на сътрудничество между китайска компания и разследване на Конгреса, заяви Дейвид Дай Шу, директор на ZTE по публичните връзки на фирмата.

Председателят на комисията по разузнаване в Конгреса – републиканецът Майк Роджърс – заяви: "Ние просто не можем да имаме доверие за такива жизненоважни системи на компании, известни с връзките си с китайската държава, която е най-големият извършител на кибершпионаж спрямо САЩ."

И двамата кандидат-президенти – Барак Обама и Мит Ромни – обещаха да засилят натиска върху Пекин, за да бъдат придвижени различни въпроси – от валутната политика до държавното субсидиране на китайски фирми.

Мотивирайки се със съображения за националната сигурност, по-рано администрацията на президента Обама блокира продажбата на вятърна електроцентрала, разположена недалеч от военноморска база на САЩ, на регистрираната в САЩ компания Ralls Corp., собственост на китайски бизнесмени.

Ralls Corp. заведе иск срещу Барак Обама, обвинявайки го в превишаване на правомощията. Това е първият случай за последните 22 години, когато американските власти блокираха чуждестранни инвестиции в инфраструктурата на САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?