Водещи японски фирми спират работа в Китай заради ожесточени протести

САЩ не взимат страна в конфликта, избухнал заради спорни острови

На снимката се вижда разрухата, останала след разграбването на универсален магазин в Китай, като част от атнияпонските протести. Сн: ЕПА/БГНЕС

Водещи японски компании временно спират дейността на заводите и офисите си в Китай след бурните антияпонски протести в страната заради териториални спорове, предаде Ройтерс.

Японската корпорация "Панасоник" (Panasonic) обяви в понеделник, че заради опасността от нови нападения на антияпонски демонстранти закрива един от заводите си в Китай и спира производството в още два. На работниците от заводите е препоръчано да си останат в къщи от съображения за сигурност.

Антияпонските настроения в Китай, които през последните дни бележат апогея си от десетилетия насам, доведоха до демонстрации, атаки и насилие срещу известни японски компании като производителите на автомобили "Тойота" (Toyota) и "Хонда"(Honda).

Китайски държавни медии съобщиха, че търговските отношения между двете страни, които за миналата година са генерирали от двустранна търговия 345 млрд. долара, са под заплаха.

Нов изблик на антияпонски протести из цял Китай се очаква във вторник, когато е годишнината от от японската окупация на части от Китай през 1931 г.

Протестната вълна започна, след като миналата седмица Токио изкупи от частни лица - японски граждани - островите, наричани Сенкаку в Япония и Дяоюйдао в Китай. Пекин счита островната група за изконна китайска територия, отнета незаконно през 80-те години на 19 век. Спорът за островите се изостри през 70-те
години на 20 век, когато в района бяха открити залежи на природен газ и петрол.

След като японци изкупиха спорните острови, Китай изпрати в района шест разузнавателни кораба. В понеделник флотилия от 1000 китайски рибарски лодки се отправи към островите.

Говорител на китайското външно министерство заяви в понеделник, че правителството ще охранява японски фирми и граждани, а протестиращите бяха призовани да спазват закона.

Японският производител на електроника "Канон" (Canon) съобщи, че планира да спре в понеделник и вторник дейността на три от четирите си завода в Китай (завод за лазерни принтери и в завод за дигитални камери в провинция Гуандун и в завод за копирни машини в Цзянсу).

В Китай на нападения са подложени японски дипломатически мисии, компании, ресторанти и супермаркети. Ръководството на много от атакуваните обекти реши да спре дейността им поне до сряда. В Китай са затворени дори японските училища.

САЩ не взимат страна в конфликта

По време на посещението си в Токио, започнало в неделя, министърът на отбраната на САЩ Лион Панета се опита да успокои напрежението между Япония и Китай.

Панета изрази безпокойство, че страните предприемат различни провокации, които може да доведат до насилие и в крайна сметка до конфликт.

"Разбира се, че сме обезпокоени от демонстрациите в Китай и от конфликта за островите Сенкаку. Посланието, което се опитах да предам, е всички страни да проявят спокойствие и сдържаност", каза Панета.

"Антияпонските протести се разпространяват в невиждани досега мащаби. Някои прераснаха в размирици. Наистина е много неприятно, че японски фирми са понесли сериозни щети. Ще помоля отново китайското правителство да вземе нужните мерки. Надявам се законът и редът да бъдат спазени", заяви японският външен министър след срещата си с Панета.

Японският външен министър Коичиро Гемба заяви, че той и Панета са съгласни Япония и САЩ да си сътрудничат за избягване на дълготрайно помрачаване на японско-китайските отношения.

По-рано Гемба заяви, че Токио и Вашингтон са съгласни, че ситуацията около спорните острови попада под действието на двустранния им договор за сигурност. Това означава, че евентуално нападение над тези острови ще се приеме като заплаха за националната сигурност на САЩ.

Панета заяви, че правителството му изпълнява задълженията си по американско-японския договор за сигурност, но не заема страна по спора кой има суверенитет над островите.

"Политика на САЩ е да не заемат позиция при спорове за суверенитет. Същевременно се надяваме тези проблеми да бъдат решени по мирен път и макар да разбираме трудностите от юридическа гледна точка е изключително важно да се използват дипломатически средства от двете страни за конструктивно решаване на тези проблеми. В интерес на всички е Япония и Китай да запазят добри отношения и да намерят начин да се избегне по-нататъшна ескалация", заяви министърът на отбраната на САЩ.

Първоначално в обиколката на Панета в Азия не се предвиждаше посещение в Япония. То бе добавено заради възникналото изостряне на напрежението между Токио и Пекин, отбелязват анализатори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?