Водещите кандидати се оплакаха от нередности на изборите в Афганистан

Двама основни претенденти за президентския пост на Афганистан заявиха, че изборите в събота, са били белязани от измами и от недостиг на бюлетини, предаде ДПА.

Бившият технократ от Световната банка Ашраф Гани каза, че представители на неговата партия са станали свидетели на ясни измами в някои избирателни центрове. Той подчерта, че резултати от вота, които са плод на измама, ще бъдат неприемливи и призова избирателната комисия да разследва сигналите за нередности.

Основният му опонент, бившият министър на външните работи Абдула Абдула също каза, че неговата партия е получила сигнали и оплаквания от негови привърженици. В някои райони наблюдатели на Абдула не са могли да присъстват на изборите заради натиск от страна на правителството. Имало сигнали и за напълнени предварително с бюлетини урни.

Като цяло стотици хиляди гласоподаватели са били лишени от правото си да изразят волята си заради недостиг на бюлетини, посочи още кандидатът за президент.

Твърденията за нередности на изборите не са чак толкова големи, колкото на изборите през 2009 г. Но въпреки това ако настоящият вот бъде възприет като "откраднат", това може да потопи страната отново в криза. Преди пет години около 1,2 милиона гласа от 5,8 милиона подадени бюлетини, тоест 20 процента, бяха отхвърлени заради обвинения за нередности и измами.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?