Водещият на "БГ патриот" е посредничил за подкупа на Иванчева

Близката до ВМРО телевизия прекрати отношенията си с Петко Дюлгеров и изтри записите му веднага след арестите

Посоченият от прокуратурата като посредник в "сделката" за подкупа на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева - Петко Дюлгеров се оказа свързан с близката до ВМРО телевизия "България 24". Това потвърди пред Mediapool собственикът на медията Мартин Христов.

Петко Дюлгеров

По време на разпита му пред съда в петък Дюлгеров не спомена телевизионното си поприще. По думите му той се занимавал само с консултантска дейност.

Проверка на Mediapool показа, че той е автор и водещ на предаването "БГ патриот" по канал "България 24". Отношенията му с телевизията обаче били прекратени от страна на медията след избухването на скандала тази седмица. "Не може такъв човек да води предаване при нас, въпреки че съдържателно то беше добро", каза собственикът на телевизията Мартин Христов.

От вторник насам телевизията се опитва да заличи каквато и да е следа от пребиваването на Дюлгеров там. Всички записи с негово участие в платформата за видео споделяне YouTube са изтрити, а при търсене на името на Дюлгеров в сайта на медията резултати не излизат.

"България 24" официално се води собственост на 44-годишния Мартин Христов. Редица медийни публикации обаче свързват канала с ВМРО. По време на предизборната кампания различни партийци от националистическия спектър бяха непрекъснати гости в предаванията на медията.

И в момента проверка в страницата на телевизията показва явната ѝ "патриотична насоченост", като подчертано предимство се дава на представителите на ВМРО от парламентарната група на "Обединени патриоти".

Допълнителен аргумент в тази посока е и седалището на медията – централата на ВМРО на столичната улица "Пиротска".

От партията отрекоха да имат нещо общо с медията и обясниха: "Много фирми плащат наем, за да ползват помещенията ни".

"Освен телевизията, имаме джиесем сервизи на наематели, например", посочи пред Mediapool пирката на партията, подчертавайки, че и други електронни "компании" обитават сградата им на Пиротска. Освен тях имало фирми, магазини, счетоводни къщи - всички те, плащащи наем на ВМРО.

На въпрос защо телевизията му се помещава в партийната централа на ВМРО, Христов отговори, че така е "по-близо до триъгълника на властта".

"Ако телевизията беше в сградата на мюфтийството, турска ли щеше да бъде?", запита риторично той.

"Самият аз имам такива политически възгледи, затова телевизията изглежда така", каза той в отговор на въпрос защо медията му е така съсредоточена в действията на ВМРО. Христов подчерта, че не е партиен член.

Самият Дюлгеров, който вече е ексводещ, беше кмет на "Младост" от 2007 г. до 2011 г. от листата на ГЕРБ, но партията на Борисов свали доверието в него заради съмнителни обществени поръчки. Тези факти обаче не са обезпокоили Христов в началото на сътрудничеството му с него.

В предаването си "БГ патриот" Дюлгеров е бил домакин на най-различни политици от националистическия спектър.

Според прокуратурата той като помагач в схемата на Иванчева е приел 14 000 евро подкуп, които са били част от общата сума – 70 000 евро. Останалите 56 000 евро бяха намерени в автомобила на Десислава Иванчева при зрелищния арест във вторник в София.

Споделяне

Още от България