Водната концесия на София е в пат

Столична община (СО) и консултантът на “Софийска вода” Юнайтед Ютилитис са изпаднали в патова ситуация по отношение на предоговарянето на концесията за водата. В четвъртък изтече крайният срок от 3 месеца, отпуснат от Столичния общински съвет (СОС) за преразглеждане на договорните условия. До момента двете страни не са постигнали съгласие по нито една от конфликтните точки в концесионния контракт. Преди три месеца СОС реши, че ако той не бъде променен, ще се спре частното управление на ВиК-то.

Притиснати от времето, комитетът и Юнайтед Ютилитис ще проведат среща в петък. Mediapool научи, че по време на срещата, общинарите ще предложат на консултанта да подпише меморандум, с който “по принцип” да приеме техните условия.

“Това после ще даде повод на комитета да представи пред СОС някакъв напредък на работата. Ако те не приемат меморандума, договорът за концесията очевидно ще бъде прекратен”, обясни пред Mediapool членът на общинския комитет Иван Николов.

Основните искания на Столичния съвет, които са залегнали в документа, са концесионният договор да отговаря на изискванията на Закон за водите. Юнайтед Ютилитис да се откажат от гарантираната им печалба от 20 процента, искат още от градския парламент.

“Имаше случаи в предишни години, в които не може да бъде събрана годишна печалба от 20% и общината доплащаше”, обясни Николов.

Другите условия от страна на общината са да бъдат гарантирани определени нива на услугите и да въведе общински контрол върху изпълнението на инвестиционна програма на “Софийска вода”. Все още няма знак дали в петък представителите на водния оператор ще приемат да подпишат меморандума.

Офертата, която “Юнайтед Ютилитис” е поставила на масата за преговори е – приемане на общинските условия за промяна на концесионния договор срещу одобряване на техния бизнес план от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Ако СОС одобри и предложи на ДКЕВР бизнес плана на “Софийска вода” и той бъде приет, то това би означавало бавно, но сигурно повишаване на водата за потребителите.

На следващото заседание на Столичния общински съвет зам.-кметът Цветан Цветанов, който е ръководител на комитета за предоговаряне на концесия ще трябва да представи резултата от трите месеца преговори. Пред Mediapool той потвърди, че ще бъде представен меморандум, но отказа да прогнозира дали ще бъде приет и ако не ,бъде какви ще са последствията за концесията.

Споделяне

Още от България