Водното огледало на Кърджали поскъпна с още 6 млн. лв. заради лихви

Правителството на ГЕРБ ще трябва да плати близо 30 млн. лв. за т. нар. водно огледало на Кърджали, което е с 6 млн. лв. повече от първоначално дължимата сума, става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството.

 

Поскъпването е заради натрупаните лихви от 2009 г. досега, след като първоначално кабинетът на ГЕРБ се закани да не плати, докато прокуратурата не се произнесе по случая.

 

Сега правителството приема постановление да плати само 24 млн. лв. на строителя, а за натрупаната лихва да се проведат преговори с искане за опрощаването ѝ, се разбира от стенограмата.

 

Проектът “Укрепване на бреговете на река Арда”, каквото е официалното наименование на водното огледало, беше реализиран по време на тройната коалиция, като цялостното му изграждане е струвало 80 млн. лв., по думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Целта на проекта беше да се предотвратят наводнения при покачването на Арда и заливането на постройките край реката в Кърджали.

 

Обектът все още не е въведен официално в експлоатация, като в момента работи приемателна комисия в Дирекцията за национален и строителен контрол, обяснява министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

 

Премиерът Бойко Борисов пита министър Павлова дали е направено официално откриване. Тя му отговаря, че е правено откриване, но дали е официално, не може да каже. Министърът на културата Вежди Рашидов като жител на Кърджали, отбелязва, че е имало официално откриване с публични изяви. Нищо, “ще открием обекта отново”, след като бъде издаден т. нар. акт 16 за въвеждане в експлоатация, отсича премиерът.

 

Борисов пита защо тройната коалиция не е изплатила обекта от излишъците. “За да ни е гадно на нас, много ясно”, отговаря му министърът на транспорта Ивайло Московски.

 

“То че ни е гадно, ни е гадно, но са много пари. Ако не се договорят и за лихвите, са 30 милиона. Това са много пари. 30 милиона е бюджетът на Министерството на физическото възпитание и спорта за една година”, констатира Борисов и приема плащането с “изключително нежелание”.

 

“Това е връх на нахалството”, обобщава премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?