Водолаз от АЕЦ "Козлодуй" загина при тренировъчни гмуркания

Водолаз, работещ в АЕЦ "Козлодуй", е загинал във вторник по време на тренировъчни гмуркания, част от поддържащо обучение за работа в подводни условия, провеждано в акваторията на Черно море. Това съобщиха от ядрената централа в сряда, без обаче да дават повече подробности около самия инцидент.

В обучението, провеждано от Института по океанология при БАН – Варна, са участвали и други водолази от атомната централа. За инцидента с 50-годишния Росен Антонов са информирани Главната инспекция по труда, врачанското поделение на Националния осигурителен институт, както и другите компетентни органи.

 

АЕЦ "Козлодуй” е сформирала собствена комисия, която заминава за Варна за изясняване и анализиране на всички обстоятелства около трагичния инцидент.

 

Ръководството на атомната електроцентрала изказва искрени съболезнования на семейството на загиналия водолаз.

 

Това е вторият в последните два месеца случай на смърт на водолаз, свързан с АЕЦ "Козлодуй", макар обстоятелствата да са коренно различни.

 

На 5 май при подводен оглед на разпределителна шахта на хидросъоръжение в ядрената централа загина 29-годишния Радослав Иванов. Той беше работник на външна фирма – варненската "Хидроремонт”, наета от атомната централа да провери шахтата за евентуални дефекти.

 

Прокуратурата във Враца пое разследването на този случай и още няма информация по него.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?