Водолаз загина в мисията за блокираните в пещера деца

Илон Мъск също се включва в акцията, времето вече е ограничено

Водолаз загина в мисията за блокираните в пещера деца

Водолаз загина в петък по време на операцията по спасяване на блокираните в наводнена пещера в Тайланд млади футболисти и техният треньор.

Бившият добре трениран тюлен от тайландската армия Саман Гюнан е загубил съзнание, заради липса на кислород по време на връщането си към командния център, изграден на 1,2 км в пещерата. Той е доставял кислород за 12-те момчета на възраст между 11 и 16 години и техния 25-годишен треньор, които от почти две седмици са под земята, след като проливни дъждове наводниха входа на пещерата.

Загиналият водолаз Саман Гюнан

Групата бе открита в малка ниша в пещерата и докато се търси начин как да бъде изведена навън се доставят кислород, храна и медикаменти.

Именно при една от доставките е загинал Гюнан, тъй като на самия него не му е стигнал кислородът за да излезе на повърхността на земята. Партньорът му в гмуркането се е опитал да помогне, но не е успял, предаде ББС. Тялото на загиналия е извадено от пещерата и по-късно му беше оказана военна почит.
  
Над земята е създаден мощен и разрастващ се щаб на военни и доброволци, които търсят начин как да изведат момчетата от пещерата, тъй като в събота се очакват проливни дъждове, които ще усложнят и без това тежката обстановка с децата, които се намират в блокирана от водата кухина и нивото на кислорода в петък е било намаляло.

Първоначално да се смяташе, че момчетата могат да прекарат в пещерата докато приключи дъждовният сезон в Тайланд и да се им доставят необходимите за оцеляване неща. Другият вариант беше те са бъдат научени да се гмуркат и дори в четвъртък започнаха тренировки как да носят кислородни маски за някои от децата. Повечето от тях дори не могат да  плуват, а за да излязат на повърхността трябва да прекарат часове под водата.

Смъртта на опитния водолаз в петък от недостиг на кислород сочи, че подобен подход е опасен за  живота на момчетата и треньора им.

Тайландските власти, които ръководят операцията, заявиха, че разполагат с "ограничено време", за да ги извадят от наводнената пещера.
 
"Не можем повече да чакаме всички условия (да бъдат налице), защото обстоятелствата ни притискат. Първоначално мислехме, че момчетата могат да останат в безопасност в пещерата за известен продължителен период, но обстоятелствата се променят. Разполагаме с ограничено време", каза командирът на тайландските морски тюлени.
 
Кислородът под земята намалява, а спасителни работници се опитват да изградят тръбопровод за доставяне на кислород в пещерните камери в допълнение към кислородните бутилки, използвани от водолазите.
 
Властите бързат да изпомпат водата от пещерата, преди нови бури в идните дни отново да повишат водното ниво. В този случай обаче гмуркането ще бъде единственият възможен начин за бягство, макар специалисти да предупреждават, че това е изключително опасно, дори за хора с опит.
 
Водолазите, участващи в спасителните дейности, продължават да са оптимисти, че операцията за подводно спасяване все още е възможна въпреки смъртта на колегата им.
 
Финландски водолаз от екипа от тайландски и международни спасители заяви, че условията в пещерата "са по-добри от всякога в момента".
 
Спасители също така проучват района над пещерата, търсейки евентуални процепи или места, където може да бъде пробит тунел, по който да бъдат извадени момчетата и техният треньор.
 
Предприемачът Илон Мъск каза, че изпраща в Тайланд инженери от две от своите компании, за да се опитат да помогнат за изваждането на младежки футболен отбор, блокиран в наводнена пещера, предаде Асошиейтед прес.
 
Мъск обяви това в Туитър, след като друг потребител на социалната мрежа го помоли да помогне на 12-те момчета и техния треньор, които са под земята от почти две седмици.
 
Мъск каза, че компанията му "Боринг", която копае тунели за модерни транспортни системи, е придвижила георадар и е обсъждала идеи за изграждане на въздушен тунел.
 
Той заяви, че инженери от компаниите му "Боринг" и "Спейс екс" трябва да пристигнат на мястото, за да преценят сложността на евакуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?