Водолази ще извадят горивото от потъналия край Русе кораб

Снимка: БГНЕС

Подготвя се подводна операция по изваждане на горивото на потъналия преди повече от две седмици край Русе кораб. Водолази провеждат в понеделник огледи на плавателния съд, за да преценят по какъв начин и с какви приспособления най-безопасно да бъдат източени от горивните танкове на кораба около 20 хил. литра газьол.

Очаква се горивото да бъде източено в цистерна под митнически надзор във вторник или в сряда, съобщи Иван Жеков, началник на отдел "Контрол на корабоплаването" в дирекция "Морска администрация" – Русе, цитиран от БТА.

Инцидентът с кораба "Феритоп 1" - фериботът, пътувал преди време между Силистра и Кълъраш, стана на 9 ноември. Плавателният съд, собственост на русенската фирма "Гораинвест", е бил натоварен с дърва и докато е разтоварвал в регионалното пристанище "Дунавски драгажен флот" край Русе е започнал да потъва.

Комисия от четирима инспектори от дирекция "Морска администрация" в Русе разследва причините за инцидента и трябва да излезе със становище до края на месеца. Жеков уточни, че се работи по няколко версии.

При разпита екипажът обяснил, че преди да влезе в лимана на пристанището е усетил удар по корпуса на кораба от твърд предмет под водата.

По думите на Валери Иванов - изпълнителен директор на "Дунавски драгажен флот", собственик на пристанището, корабът може да бъде изваден, когато паднат водите на реката . Той е пречупен на две и вероятно ще бъде нарязан за скрап.

Споделяне

Още по темата

Още от България