Водомерът на яз. "Студена" бил под наем и собственикът си го прибрал

Заместниците на Нено Димов: Само той подписваше колко вода да се вземе

Водомерът на яз. "Студена" бил под наем и собственикът си го прибрал

Бившият министър на околната среда Нено Димов, който е и единственият обвиняем за водната криза в Перник, самостоятелно е подписвал месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Това твърдят в разпитите си пред прокуратурата двамата му заместници – Красимир Живков и Атанаска Николова. Протоколите бяха разпространени в петък от държавното обвинение, заедно със запис на разговора между наблюдаващия делото спецпрокурор Ангел Кънев и шефката на отдел "Управление на риска от наводнения" Мая Дряновска. В показанията си тя твърди, че един от директорите на пернишкото предприятие "Стомана Индъстри" ѝ е звънял от името на министъра и е искал за завода да се отпусне вода от пресъхналия водоем. Тя отказала.

Демонтиран водомер на яз. "Студена"

Разпитите на тримата разкриват скандални подробности. Заместничка на Димов разказва, че е научила за водната криза от медиите. Става ясно и че на яз. "Студена" изобщо не е имало водомер и не се знае какви количества са изтичали. От местното ВиК го демонтирали, защото не бил техен, а собственикът си го поискал.

От медиите научих, че има проблем

Показанията на тримата подкрепят тезата на прокуратурата, че единственият отговорен е Димов. Николова дори твърди, че до нея не са стигали никакви сигнали за проблем в Перник.

"Аз лично не съм била сигнализирана от служители на МОСВ, нито от граждани за проблеми с водния ресурс на яз. "Студена" през 2019 г. и научих за този проблем от медиите, когато проблемът бе широко отразен в различни репортажи", казва тя.

Проблемът с яз. "Студена" е бил видим още през септември, когато нивото на водата пада под 9 млн. куб. метра. Справките на ВиК-Перник са изпращани редовно в екоминистерството. След август 2018 г. обаче Николова не отговаря за водите, когато ресорите на заместниците били преразпределени.

Въпреки че водите са преминали в неговия ресор, Красимир Живков също не е разписвал графиците. Както той, така и Николова, и Дряновска посочват, че няма изрична министерска заповед, с която това правомощие да е било делегирано на някой от заместниците. Живков посочва, че разрешените за употреба водни количества са били съгласувани с него, но крайното решение винаги било на министъра.

"Аз лично никога не съм присъствал в кабинета на министър Нено Димов, когато фактически е вземал решения и е утвърждавал тези месечни графици за водовземане от яз. "Студена". Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Възможно е да е правил директни консултации със служителите от дирекция "Управление на водите", но само предполагам, трябва да питате самите тях. Единствено след възникване на проблемите в Перник и малко преди да се обяви бедственото положение бях в кабинета на министър Нено Димов и тогава обсъждахме евентуалното изменение на графика", разказва Живков.

 

https://www.mediapool.bg/gal/85/orig_565bc91fb5edabe1f11113422962b23d.jpg
Част от разпита на Мая Дряновска, Снимка: Mediapool

Един любезен мъж ми се обади

В първите дни след Нова година Дряновска получила обаждане на стационарния си телефон от непознат мъж, който се представил за директор на "Стомана Индъстри", разказва пред прокурора тя. Той обяснил, че се звъни, защото към нея го насочил министърът. И поискал на завода да се даде разрешение да взема вода от яз. "Студена".

"Този човек бе много любезен, аз категорично отказах да му бъде разрешено да получат вода за промишлени цели. Този човек ми каза, че очаквал такъв отговор и приключихме разговора. На следващия ден този човек бе в телевизия и постави същите въпроси и искания, след което в нашата дирекция се получиха писма от телевизията, на които ние отговорихме по същия начин", твърди Дряновска.

По информация на Mediapool обаждане до Дряновска наистина е имало, но не от директор, а от служител на "Стомана". Той искал да уточнят подробности около подаването на вода към завода. От предприятието искат да им се дава вода от язовира само в краен случай - ако собствените им помпи замръзнат.

Тя казва, че никога не е познавала собствениците на "Стомана" или пернишката "Топлофикация" и не е общувала с тях. По-запознат с тези теми се оказва другият заместник – Живков.

Някакви гърци и Ковачки

"Искам да посоча, че аз лично никога не съм комуникирал с управителите или собствениците на "Стомана Индъстри" или "Топлофикация" – Перник. Зная, че "Стомана" е собственост на някакви гърци, а "Топлофикация" е на г-н Христо Ковачки. Не съм имал с него нито официални, нито неофициални комуникации, не съм говорил и е по телефон с него, но тук е мястото да посоча, че той е идвал в МОСВ. Не зная по каква тема и при кого е бил", казва Живков.

Той твърди още, че подаването на вода към "Стомана" е било спряно още на 19 ноември миналата година.

"Стомана" е имала разрешение да взема вода от другия голям язовир в пернишка област – "Пчелина", който е строен точно за неговите нужди. Това обаче се е правило до 2003 г. Тогава се установило, че съоръженията на "Пчелина" са разбити, а тръбите към предприятието – спукани. Тогава разрешителното било изменено и започнало вземането на вода от "Студена".

"Стомана" е плащала по 13 ст. за кубичен метър вода от язовира, става ясно от заповед на бившия шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов, също разпространена от прокуратурата. Цената е определена на база решение на КЕВР от края на 2018 г.

На базата на тази цена от прокуратурата твърдят, че Димов е нанесъл щета на държавата за 11 млн. лв. Тезата на обвинението, че са изразходвани 7 млн. кубични метра, които е трябвало да отидат за битови абонати. Ако това се бе случило, водата щеше да бъде заплатена по над 2 лв. за кубичен метър.

"Стомана" е консумирала по-малко от 800 хил. кубични метра, заявяват в съобщение от компанията. Оттам подчертават, че става дума за вода за непитейни нужди, която е заплатена по цените, определени от КЕВР. "Стомана Индъстри" е инвеститор клас А и работи в пълно съответствие с българското законодателство", пише в съобщението им.

Водомерът беше под наем

По данни на местното ВиК в момента в яз. "Студена" има около 3.5 млн. кубични метра вода. "Мъртъв обем" ще бъде достигнат при 2.4 млн. кубични метра. След него водоподаването става невъзможно. Простата сметка показва, че градът има вода за около месец.

Не е сигурно доколко може да се вярва на данните на местното ВиК. Още през декември икономическият министър Емил Караниколов обясни, че информацията им не е точна и се отива към "мъртъв обем".

От разпита на Дряновска става ясно и нещо още по-скандално. В края на ноември е установено, че на яз. "Студена" няма дори водомер и никой не знае какви количества изтичат от водоема. Колко време ситуацията е била такава, не е ясно. Но пред проверяващите от басейнова дирекция, местните ВиК специалисти обяснили, че кранът бил под наем, но собственикът си го поискал и устройството било демонтирано.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?