Водопроводът до Перник е готов, режимът се облекчава

Водопроводът до Перник е готов, режимът се облекчава

Готов е водопроводът от село Мало Бучино до Перник. Режимът на водата се облечава, съобщи местното ВиКдружество.

В момента се прави изпитване на трасето, след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде пуснато.

Съоръжението е с дължина 13.5 км и струва около 27 млн. лв. Средствата бяха осигурени от държавния бюджет, а изпълнението беше възложено на държавното стопанско обединение "Монтажи", което е на подчинение на Министерството на икономиката.

Строежът е изпълнен съгласно изготвените работни проекти, заяви Васил Мариянов, началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, пред БТА.

По думите му е положена пясъчна възглавница от 10 см под тръбата и 30 см над нея. Съоръжението отговаря на изискванията на Закона за устройство на територията, каза Мариянов. Представителят на изпълнителя Донко Узунов уточни, че подобна технология е реализирана вече в Русе и Видин.

Вода ще има от 12 до 22 часа от вторник

Новото съоръжение позволява водният режим поетапно да бъде облекчен. От днес вода ще се подава в домовете на перничани от 12часа до 22 часа.

При пускането на водата по новия водопроводперничани ще имат от 6часа до 22часа.

Новият график ще засегне 11 населени места в община Перник - градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджировци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Облекченият режим се въвежда заради усложнената епидемиологична обстановка с наличието на коронавирус у нас и необходимостта от поддържане на добра лична хигиена.

За освобождаване на графика способства и трайното покачване на нивото на язовир "Студена", на който вече е запълнен една трета от обемаму.

През последните дни притокът му ежедневно надхвърля 2000 л/сек. На 10 март са регистрирани рекордните 5225 л/сек.

Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. куб.м. Коронавирусът обаче наложи промяна и управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов изпрати искане до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за увеличаване на водоползването от "Студена" на 1 200 000 куб. м месечно. Това е с 400 000 куб. м повече от разрешения досега месечен лимит.

МОСВ даде разрешение за по-големи обеми вода

Наличните в МОСВ данни за реално използвани води от язовир "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на Перник показват, че през месеците от януари 2018 г. до септември 2019 г. ВиК-Перник е използва по 1 млн. куб. м месечно, като през юли 2018 г. са използвани 971 хил.куб. м, а през април 2019 г. - 966 хил. куб. м, когато не е налаган режим на ограничено водоснабдяване, се казва в официалния отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Предвид, че предстои прехвърляне на 300 л/сек. от водосбора на язовир "Белмекен", посредством новия довеждащ водопровод и резервоар Мало Бучино до Перник, което представлява около 780 хил. куб. м месечно, следва да бъде ограничено водовземането от язовир "Студена" до 300 хил. куб. м месечно с цел акумулиране на води в язовира, е записано в писмото на министъра.

Според МОСВ съвместното водовземане от язовир "Студена" и от аварийната връзка чрез Мало Бучино ще гарантира необходимите месечни лимити за отпадане изцяло на режима в града.

Реализацията на водния цикъл тръгва през пролетта

Според първоначалните разчети през пролетта трябва да започне реализацията на проекта за водния цикъл на Перник, който се финансира от оперативна програма „Околна среда“.

Освен това с предоставените от правителството средства е планирано се подменят 56 км стари водопроводни тръби в Перник. Очаква се ремонтът да продължи между 5 и 7 месеца, в зависимост от състоянието на трасето. Все още не е ясно как ситуацията с коронавируса ще промени плановете.

Сега загубите по над 50-годишния етернитов водопровод надхвърлят 70 процента.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като на 18 ноември бе въведен воден режим за населените места, захранвани от язовир "Студена". Януари бе най-критичен за перничани, защото язовирът бе на крачка от мъртвия си обем.

Като единствен спасителен вариант за решаване на водната кризата Министерският съвет взе решение за изграждане на алтернативно захранване за перничани чрез пренасочване на води от водосборната зона на язовир "Белмекен".

Кметът на Перник Станислав Владимиров благодари на Столичния общински съвет, който даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?