Водопроводът към Перник напредна до 8 километра

Яз. "Студена", Снимка: БГНЕС

Водопроводът към Перник, по който трябва да се подава вода от яз. Бели Искър, в напредна до 8 километра, съобщи БНТ. Това означава, че остава да се положат още 5 километра тръби. Очаква се в средата на март да започнат тестовете по трасето. Идеята е градът да бъде захранен с вода от яз. "Бели искър", където количествата ще бъдат насочени от водосбора на яз. "Белмекен". След това ще бъде спряно подаването на вода от яз. "Студена", за да се напълни водоемът с по-бързи темпове.

Все още не е ясно кога точно ще завърши строителството.

"Ние имаме готовност, в момента в който се завърши водопроводът за Перник, да пуснем водата, предполагам, че това, което казват фирмите изпълнители ще бъде изпълнено - средата на март", заяви пред БНТ шефът на Софийска вода Васил Тренев.

През последните седмици притокът на вода към яз. "Студена" значително се увеличи заради снега и последвалото топене. По последни данни във водоема влизат 692 литра в секунда, а разходът е 236 литра в секунда. Въпреки че засега е избегната опасността да се стигне до мъртвия обем от 2,4 млн. кубика, нивото на язовира е критично ниско. В момента във водоема има малко над 4,1 млн. кубика вода. Общият обем на язовира е 25 млн. кубични метра.

Споделяне

Още от България